Leesmenu 12 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 12 december.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 12 december – Dagtekst

God zal weer goed zijn voor Israël

18 Toch zal de Heer op jullie wachten. Hij wacht totdat hij weer goed voor jullie kan zijn. Hij wacht totdat hij weer van jullie kan houden. Want de Heer is een rechtvaardige God. En iedereen die op hem vertrouwt, zal gelukkig zijn.
19 Jullie hoeven niet meer te huilen, inwoners van Jeruzalem! Want God zal weer goed voor jullie zijn. Als hij jullie hoort roepen om hulp, zal hij antwoord geven. 20 Als jullie in gevaar zijn, zal hij jullie te eten en te drinken geven.

Morgengebed: Jesaja 30:18-19

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

Woorden vol liefde en tederheid

Jesaja heeft bij zijn roeping de Heilige van Israel persoonlijk ontmoet. Dat heeft hem met diep ontzag vervuld voor de God die hij ook alleen maar kende uit de verhalen en de boeken. Hij – een nietswaardig mens  -oog in oog met de majesteit van God? Zo vervuild door alles wat hij ooit heeft gezegd en gedacht? Wonend te midden van een al even vervuild volk? Hij dacht dat hij zou sterven: Maar een van Gods engelen heeft Jesaja’s lippen aangeraakt met een vurig kooltje van het altaar en hem zo symbolisch gereinigd voor zijn taak (Jes. 6).

Jesaja, kleinzoon van koning Joas van Juda, opgegroeid in het paleis, is zo gegrepen door Gods majesteit en heiligheid, dat hij zijn goede opleiding, komaf en reputatie inruilt voor het oncomfortabele profetenbestaan.

God heeft hem voorbereid op een ondankbare taak: Jesaja moet keer op keer nieuwe details vertellen over wat God van plan is. Maar ook openbaar maken dat God zich veel liever ontfermt dan dat Hij het oordeel voltrekt (Jes. 30: 18 -19).

De mensen zullen echter hun oren dichtstoppen…

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 12 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm