Leesmenu 16 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begintDe Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 16 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 16 oktober – Dagtekst

Het is goed in het huis van de Heer

6 Gelukkig zijn mensen die verlangen naar u,
want bij u vinden ze kracht.
7 Als ze door droge velden lopen,
worden die groen en fris.
Uw regen laat alles weer groeien.
8 Ze worden steeds sterker,
ze gaan door tot ze in Sion zijn.
Daar zullen ze u ontmoeten, God.

Nachtgebed:  Psalm 84:6-8

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion  een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

Meditatie

Verlangen naar Gods huis

Hoe erg kun je verlangen naar Gods huis? En waar is  dan dat huis? In de tijd dat de Psalmen ontstonden, was het huis van God onbetwist zijn tempel in Jeruzalem (ook wel Sion genoemd). Psalm 84 is gemaakt door een Korachiet-, een Leviet die mogelijk niet meer dienst mocht doen in Gods huis.

Met jaloersheid ziet hij, hoe de mussen en zwaluwen ongehinderd in- en uit mogen vliegen en zelfs hun nesten bouwen onder het dak van Gods huis. Psalm 42, ook van een Korachiet, zingt over datzelfde intense verlangen naar het loven van God in zijn huis.

Dit heimwee ervaren dus mensen die niet meer in Gods huis mogen of kunnen komen. Om het even of dat zijn tempel is. Of een kerk, een kloosterkapel of een synagoge. Gods huis kan zelfs een hol onder de grond zijn, waar in het geheim gelovigen elkaar ontmoeten om tot God te bidden en hem te loven.

Gods huis is ook waar je hart is. Want ook je hart is een huis van God als de heilige Geest er woont. Met die hoopvolle conclusie eindigt Psalm 84. God is altijd bij mensen die naar hem verlangen. Hij openbaart zich in het hart dat op hem vertrouwt en zich aan hem toevertrouwt en zegent het. Ook als het ‘hier en nu’ vragen oproept.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 16 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm