Leesmenu 10 april – 2e Paasdag

Bij 2e Paasdag

Geen bijbelse feestdag, 2e Paasdag 

Wat is het dan wel? 2e Paasdag is vooral een vrije dag in Nederland en in sommige andere landen. Bedoeld om op Pasen voluit feest te kunnen vieren.

In het getijdengebed staan we deze tweede dag van het feest stil bij het brood dat Gods volk in de woestijn ontving. Elke dag werd het vers geserveerd. In de vorm van dauw. Brood uit de hemel: manna (Exodus 16).

Wij ontvangen op onze spirituele woestijnreis naar ons hemelse vaderland ook dagelijks brood voor onderweg. Christus’ zelf is dat brood. Het enige brood dat onze geestelijke honger voorgoed stilt. Brood dat ons zo cvolkomen en compleet verzadigd, dat zelfs het meest luxe 9-gangen diner erbij in het niet zinkt.

Elke keer als we het Heilig Avondmaal vieren, ter gedachtenis aan het lijden en sterven van Jezus Christus,  voeden we ons symbolisch met het brood dat Jezus ons aanbiedt als de opgestane Heer en Gastheer.

En drinken we de wijn die ons herinnert aan zijn bloed dat voor onze zonden heeft gevloeid. Wijn die Jezus ons aanbiedt als de opgestane Heer en Gastheer. Als  hart onder de riem, voor ‘onderweg’.

Elise G. Lengkeek

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 10 april.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie. 

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 18 april  – Dagtekst

Jullie zullen lijken op God

3 De machtige God heeft aan jullie en mij alles gegeven wat nodig is om te leven zoals hij het wil. Hij heeft ons uitgekozen om bij hem te horen, en hij heeft ervoor gezorgd dat wij hem kennen. Daardoor weten we hoe machtig en hoe volmaakt hij is.
4 God heeft iets beloofd dat heel bijzonder is: hij zal ervoor zorgen dat jullie zonder zonde gaan leven, en gaan lijken op God zelf. Jullie zullen ontsnappen aan alle slechtheid in de wereld. Die slechtheid is het gevolg van de verkeerde verlangens van de mensen.

Laat je geloof groeien

5 Daarom moeten jullie je uiterste best doen om je geloof te laten groeien.
Je geloof zal groeien als je volmaakt wordt.
Je wordt volmaakt als je meer begrijpt van het geloof.6 Je begrijpt meer van het geloof als je geduldig bent.
Je wordt geduldig als je volhoudt in moeilijkheden.
Je kunt volhouden in moeilijkheden als je God eert.7 Je eert God als je van elkaar houdt als broers en zussen.
En je kunt pas van elkaar houden als je van alle mensen houdt.

Nachtgebed: 2 Petrus 1:3-7

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Gods beeld aan scherven?

Als God zegt dat Hij ons naar zijn beeld heeft geschapen, dan zegt Hij daarmee dat we, gezegend met een hart, een geest en verstand, kunnen voelen, denken en handelen in de geest van God. Met wijsheid, met liefde, met aandacht omgaan met Hem, met elkaar en zijn schepping. Als kroondrager van Gods schepping heeft de mens dat ook nodig, anders kan hij die rol niet vervullen. Maar kijk je vandaag naar wat er van dit ideaalbeeld terechtgekomen is, dan springen de tranen in je ogen…

En dat zag Petrus in zijn tijd ook al. Maar hij zag ook hoe het anders kan…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 18 april.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.