Leesmenu 5 april – 2e Paasdag

Bij 2e Paasdag

Geen bijbelse feestdag, 2e Paasdag 

Wat is het dan wel? 2e Paasdag is vooral een vrije dag in Nederland en in sommige andere landen. Bedoeld om op Pasen voluit feest te kunnen vieren.

In het getijdengebed staan we deze tweede dag van het feest stil bij het brood dat Gods volk in de woestijn ontving. Elke dag werd het vers geserveerd. In de vorm van dauw. Brood uit de hemel: manna (Exodus 16).

Wij ontvangen op onze spirituele woestijnreis naar ons hemelse vaderland ook dagelijks brood voor onderweg. Christus’ zelf is dat brood. Het enige brood dat onze geestelijke honger voorgoed stilt. Brood dat ons zo cvolkomen en compleet verzadigd, dat zelfs het meest luxe 9-gangen diner erbij in het niet zinkt.

Elke keer als we het Heilig Avondmaal vieren, ter gedachtenis aan het lijden en sterven van Jezus Christus,  voeden we ons symbolisch met het brood dat Jezus ons aanbiedt als de opgestane Heer en Gastheer.

En drinken we de wijn die ons herinnert aan zijn bloed dat voor onze zonden heeft gevloeid. Wijn die Jezus ons aanbiedt als de opgestane Heer en Gastheer. Als  hart onder de riem, voor ‘onderweg’.

Elise G. Lengkeek

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.

De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 13 april.

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen.

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Met de BGT-app van NBV/Royal Jongbloed kun je ook altijd offline Bijbellezen.
Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 5 april – Dagtekst

Bid voor elkaar

13 Als je het moeilijk hebt, bid dan tot God en vraag hem om hulp. En als je vrolijk bent, zing dan een lied om God te eren.
14 Als je ziek bent, roep dan de leiders van de kerk bij je. Zij moeten voor je bidden, en wat olie over je heen gieten. Daarbij moeten ze de naam van onze Heer Jezus Christus uitspreken. 15 Dankzij hun geloof en hun gebed zul je gered worden. De Heer zal je beter maken. En als je verkeerde dingen gedaan hebt, zal God je vergeven.
16 Vertel elkaar wat je verkeerd gedaan hebt. En bid voor elkaar. Dan zullen jullie gered worden. Want als goede en eerlijke mensen tot God bidden en hem om iets vragen, zullen ze het zeker krijgen.
17 Denk eens aan de profeet Elia. Hij was maar een gewoon mens, net als wij. Ooit vroeg hij aan God om het niet meer te laten regenen. En door zijn gebed regende het drieënhalf jaar niet. Er groeide niets meer op het land. 18 Daarna vroeg Elia aan God om het wel te laten regenen. Toen kwam er weer regen uit de hemel, en alles op het land begon weer te groeien.

Nachtgebed: Jakobus 5:13-18

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Gebed schept een nieuwe levensruimte

Negatieve emoties kunnen behoorlijk ziekmakend zijn. Veel mensen gaan gebukt onder schuldgevoel, twijfel en angst. Jakobus legt er de vinger op hoe belangrijk het is voor het welzijn van een mens dat hij zich weer verzoend met God. En met zijn naaste.

Dat schept ruimte in zijn ziel en maakt zijn hart weer licht en vrij. De weg naar God ligt opnieuw open in gebed en dankzegging. Dat geldt ook voor wie barst van vreugde en zegen: een geweldige reden om je blijdschap met God en anderen te delen in gebed.

De kern van zijn boodschap is: ‘Want als goede en eerlijke mensen tot God bidden en hem om iets vragen, zullen het zeker krijgen (vers 16). Maar wat als God zo’n gebed op een heel andere manier verhoort? Lees het in:

Uit:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag

©Elise G. Lengkeek
Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.https://www.debijbel.nl/bijbel/BGT/Jakobus 1

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.