11e zondag na Drievuldigheid

Aangepast leesmenu 

Vier de 11e zondag na Drievuldigheid mee in het morgen- en avondgebed met de onderstaande lezingen uit het Oude Testament van de Bijbel. Ze vervangen de beide lezingen uit het Oude Testament van het gewone leesmenu  in het morgen- en avondgebed in het leesmenu van vandaag. Vind je die onderbreking te lastig? Volg dan het gewone Leesmenu van vandaag.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

11e zondag na Drievuldigheid

Naäman wordt weer gezond

13 Maar zijn dienaren kwamen achter hem aan en zeiden: ‘Meester, als die profeet u iets moeilijks had gevraagd, had u het vast en zeker gedaan. En nu heeft hij alleen maar gezegd: ‘Was u, dan zult u genezen zijn.’’ 14 Toen ging Naäman toch naar de Jordaan. Hij ging zeven keer onder water, zoals de profeet Elisa gezegd had. Zijn huid werd weer gezond, en zo glad als de huid van een kind. Naäman was genezen. Morgengebed: 2 Koningen 5:13-14 De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Naäman gaat op zoek naar de profeet Elisa

Naäman, een hooggeplaatse ambtenaar uit Syrië is ernstig ziek geworden. Door zijn melaatsheid dreigt hij zijn baan, zijn gezin en alles wat belangrijk voor hem is, kwijt te raken. Via zijn Israëlisch slavinnetje  heeft hij echter gehoord over de wonderen en krachten van de profeet Elisa, die in Israël woont. Hij besluit de profeet op te zoeken.

Er is echter niets groots en meeslepends te beleven bij deze profeet. Sterker nog: Naäman ontmoet Elisa niet eens. In zijn plaats vertelt een boodschapper hem slechts dat hij zich zeven keer in de Jordaan moet wassen. Wat een schaamteloos simpele oplossing! Beledigd maakt Naäman rechtsomkeer. Maar zijn dienaren weten hem alsnog te bewegen dit advies op te volgen. Wat beweegt hun heer om alsnog naar dit advies te luisteren?

Kinderlijk eenvoudig?

Je betwijfelt of je zo’n simpele oplossing voor een dermate ernstig probleem als melaatsheid überhaupt wel serieus moet nemen. Als Jezus in Matteus 18 ons vraagt ontvankelijk te worden als een kind, is het dan niet de hooggeplaatste Farizeeër in ons die hem na het geven van dit kinderlijk eenvoudige advies de rug toekeert?

Matteüs 18 vers 2-3 2.Jezus riep een kind bij zich en zette het midden in de groep. 3 Hij zei: ‘Luister goed naar mijn woorden: Jullie moeten veranderen en net zo worden als kinderen. Anders kun je de nieuwe wereld niet binnengaan.

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:

Zie voor de meditatie bij deze tekst: Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dagDeel III, Zondagen door het jaar, Meditaties, 11e zondag na Drievuldigheid.

Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm