11e zondag na Drievuldigheid

Aangepast leesmenu 

Vier de 11e zondag na Drievuldigheid mee in het morgen- en avondgebed met de onderstaande lezingen uit het Oude Testament van de Bijbel. Ze vervangen de beide lezingen uit het Oude Testament van het gewone leesmenu  in het morgen- en avondgebed in het leesmenu van vandaag. Vind je die onderbreking te lastig? Volg dan het gewone Leesmenu van vandaag.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Aangepast leesmenu

De genezing van Naäman

13 Maar zijn dienaren benaderden hem en zeiden: ‘Vader, als de profeet u iets moeilijks had opgedragen, had u het zonder meer gedaan. Maar nu hij gezegd heeft: Om een gave huid te krijgen moet u zich gaan wassen, oppert u allerlei bezwaren.’14 Toen liep hij de Jordaan in en dompelde zich zevenmaal onder, zoals de profeet had opgedragen. En zijn huid werd weer gaaf, zo gaaf als die van een kind.

Morgengebed: 2 Koningen 5:13-14

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel, (herziene editie 1996). © 1996 Nederlands Bijbelgenootschap en Katholieke Bijbelstichting

Naäman gaat op zoek naar de profeet Elisa

Naäman, een hooggeplaatse ambtenaar uit Syrië is ernstig ziek geworden. Door zijn melaatsheid dreigt hij zijn baan, zijn gezin en alles wat belangrijk voor hem is, kwijt te raken. Via zijn Israëlisch slavinnetje  heeft hij echter gehoord over de wonderen en krachten van de profeet Elisa, die in Israël woont.  Hij besluit de profeet op te zoeken.

Teleurstelling

Een naamloos slavinnetje geeft haar baas, haar werkgever, een goede raad. Een raad die, naar later zal blijken, zijn leven zal redden. Maar eerst wacht Naäman  een pittige  teleurstelling. Er is niets groots en meeslepends te beleven.  Sterker nog: Elisa ontmoet hij niet eens. Een boodschapper vertelt hem dat hij zich 7 keer in de Jordaan moet wassen.

De reactie van de hoogwaardigheidsbekleder Naäman is zo herkenbaar: als een advies zo eenvoudig is dat je je er bijna voor schaamt het op te volgen betwijfel je of je het serieus moet nemen. Als Jezus in Matteus 18:, ons adviseert ontvankelijk te worden als een kind, is het dan niet de hooggeplaatste Farizeeër in ons die hem de rug toekeert?

Matteüs 18 vers 3

3. (…)en zei: ‘Ik verzeker jullie: als je niet verandert en wordt als een kind, dan zul je het koninkrijk van de hemel zeker niet binnengaan.

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel, (herziene editie 1996). © 1996 Nederlands Bijbelgenootschap en Katholieke Bijbelstichting

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.