17e zondag na Drievuldigheid

Aangepast leesmenu 

Vier de 17e zondag na Drievuldigheid mee in het morgen- en avondgebed met de onderstaande lezingen uit het Oude Testament van de Bijbel. Ze vervangen de beide lezingen (lectio divina) uit het Oude Testament van het gewone leesmenu  in het morgen- en avondgebed in het leesmenu van vandaag. Vind je die onderbreking te lastig? Volg dan het gewone Leesmenu van vandaag.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Aangepast leesmenu

 Wat de Heer doet, is eerlijk

25 Jullie zeggen: ‘Wat de Heer doet, is oneerlijk!’ Maar luister eens, Israëlieten! Jullie zijn zelf oneerlijk!
26 Als een goed mens ophoudt met goed te leven, en slechte dingen gaat doen, dan zal hij sterven. 27-28 En als een slecht mens spijt krijgt van zijn misdaden, en zich goed gaat gedragen, dan zal hij blijven leven. Hij hoeft niet te sterven.
29 Hoe durven jullie te zeggen dat ik oneerlijke dingen doe, Israëlieten! Jullie zijn zelf oneerlijk!
Ga op een goede manier leven

30 Luister, Israëlieten. Ik zal ieder van jullie beoordelen op zijn eigen gedrag. Maak daarom een einde aan het kwaad dat jullie doen! Zorg ervoor dat jullie niet voor je fouten gestraft worden. 31 Houd op met jullie misdaden. En begin een nieuw leven, zodat jullie niet hoeven te sterven. 32 Want de dood van een mens maakt mij niet blij. Ga dus op een goede manier leven, zodat jullie in leven blijven!’

Avondgebed Ezechiël 18:25-30

 De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Iedereen is persoonlijk verantwoordelijk

Wanneer God een oordeel voltrekt, zijn veel mensen boos op hem. hoe kan een God die zegt dat Hij LIEFDE is zijn schepping (mensen en natuur) vernietigen? Dat gemopper is van alle tijden en plaatsen. Zo ook in de tijd van de profeet Ezechiël.

Tijdens de Babylonische ballingschap, in de zesde eeuw voor Christus, confronteert Ezechiël namens God het volk met hun opstandig gedrag God heeft zich altijd gehouden aan zijn Afspraak met dit volk. Wanneer het hem dient met een verlangend en oprecht hart ontvangt het zegen op zegen. Maar het gaat mis wanneer het volk hem de rug toekeert en andere goden lief krijgt en dient.

Daarom heeft God het toegestaan dat zijn oogappel Israel, na eeuwenlang geduld, in ballingschap is gevoerd. Om ver van huis ‘af te koelen’ en tot inkeer te komen. Zijn beloften blijven van kracht. Maar Hij heeft bij monde van zijn profeten allang laten weten dat het Hij zijn volk uiteindelijk genadig is en dat Hijzelf de relatie gaat herstellen. Maar eerst…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:

Zie voor de meditatie bij deze tekst: Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dagDeel III, Zondagen door het jaar, Meditaties, 17e zondag na Drievuldigheid.

Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm