2e zondag na Kerst

2e zondag na Kerst

Stilstaan bij het mysterie van Gods menswording in de persoon van Jezus Christus: het Licht van de wereld dat mensen verlicht, die in het duister van hun zonde en schuld zitten opgesloten en daaruit bevrijd worden. Jezus Christus was en is een met God Zijn Vader. En omdat Hij ook een van ons is geworden en onze schuld op zich heeft genomen, heeft Hij ons verzoend met God. In Hem en door Hem, die kleine Kerstbaby, de toen nog ongekroonde Koning van het het heelal, zijn wij nu een met God.

Aangepast leesmenu

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.(Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan! ) Vind je die onderbreking niet prettig? Je kunt ook het leesmenu voor de dag van vandaag volgen.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Aangepast leesmenu – Dagtekst

God bepaalt wat er gebeurt

1 God zegt: ‘Volken van de wereld, wees stil en luister naar mij! Kom hierheen en luister. Jullie moeten goed nadenken voordat je iets zegt. We moeten samen overleggen en zien wie er gelijk heeft.
2 Wie heeft er een koning laten komen uit het oosten? En wie heeft die koning zo veel macht gegeven? Dat ben ik! Ik heb ervoor gezorgd dat hij macht heeft over andere volken en hun koningen. Zijn leger jaagt ze allemaal weg, ze verdwijnen als stof dat wegwaait in de wind. 3 Want die koning en zijn leger zijn enorm snel. Niemand houdt ze tegen.
4 Wie heeft dat allemaal laten gebeuren? Dat ben ik, de Heer! En wie bepaalt steeds wat er gaat gebeuren? Dat ben ik! Ik was er al in het begin, en ik zal er ook aan het einde zijn.’

Morgengebed: Jesaja 41:1-4

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap en Katholieke Bijbelstichting. 

Meditatie

Wie of wat  is de mens tegenover God?

Wie of wat is de mens tegenover God? Machthebbers en legerleiders denken een grote mond op te kunnen zetten, maar nu moeten ze maar eens aan de God van hemel en aarde komen uitleggen waartoe ze allemaal in staat zijn. Hebben zij de macht om de ene koning te laten opkomen en de andere te laten verdwijnen? Wat is hun macht precies waard? God wacht niet eens het antwoord af.

Hoe bespottelijk is de macht van de groten der aarde en hun afgoden?

De machthebbers die het in de wereld voor het zeggen hebben, wanen zich rijk met hun geld en macht over anderen. Maar de Heilige van Israël stelt ze slechts 1 cruciale vraag: ‘Wie bepaalt steeds wat er gaat gebeuren?’ Zelfs de oppermachtigste koning op aarde is in wezen niets meer waard dan al die afgoden van steen, hout, goud, zilver of wat voor materiaal ook, waar God al net zo hard de spot mee drijft.  En de hen toegedichte eigenschappen door de mensen die deze beelden zelf hebben gemaakt.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag — Deel III, Meditatie 2e zondag na Kerst.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Voor € 12,50 verkrijgbaar bij elke boekhandel of online. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.