2e zondag na Pasen

De 2e zondag na Pasen: aanbidding

De dood en opstanding van Jezus Christus heeft na Pasen immense gevolgen gehad. Voor iedereen die toen en later in hem ging geloven.

Met zijn offer heeft Hij de macht van de zonde en onze verslaving daaraan, voorgoed verbroken. Hij heeft  de weg vrijgemaakt naar een levende relatie met God als Vader. Voor ieder die Hem volgt.

De hemel juicht over wat Jezus Christus heeft bereikt. Het is een bron van eindeloze aanbidding. En de kerk van alle tijden en plaatsen op aarde staat sinds Pasen te trillen op haar grondvesten. Ook zij kan niet anders dan telkens in jubel uitbarsten.

De symbolische kracht van aanbidding

Dat gaat veel dieper dan alleen ‘hallelujah’ zingen en de ervaring beleven van een romantisch soort relatie met God, waarin we blind voorbij gaan aan pijn en moeite, zonde en zorgen.

Robert E. Webber zegt daarover in ‘Ancient-Future Time, pag 152 , Grand Rapids 2004’:

‘Aanbidding symboliseert de kracht van Jezus’ dood en opstanding in ons eigen leven, in alles wat we in de liturgie uitdragen, zingen en uitbeelden. Het is een doorlopende viering van wat er met Pasen is gebeurd.’

Vertaling: Elise G. Lengkeek

Het verhaal van de Emmaüs-gangers 

Het verhaal van de Emmaüs-gangers in Lucas 24 is in dit verband veelzeggend.  Zij,vol ongeloof en verdriet over Jezus’  lijden en dood onderweg, worden verrast door iemand die ze inhaalt. Luisterend naar hun klaagzang, ontvouwt deze persoon voor hen de Wet en de Profeten.

Hij laat alles in een nieuw licht zien wat ze van Jezus hadden geleerd. In hun huis aangekomen, breek Hij het brood en reikt het hun aan. Ineens gaan hun ogen open en herkennen ze Hem, Jezus Christus, hun Heiland. Op hetzelfde moment verdwijnt Hij in het niets.

De Emmaüs-gangers  laten de maaltijd voor wat die is.  Ze besluiten direct op weg naar Jeruzalem te gaan om hun belevenissen te delen met de discipelen. Sommigen van hen hebben inmiddels ook Jezus ontmoet. En terwijl ze druk staan te vertellen over wat ze met Jezus’ hebben meegemaakt, staat Hij daar Zelf in hun midden.

Aanbidding: een  zich eeuwig  herhalend patroon

Bijzonder is dat deze gebeurtenis de diepe zin en betekenis van aanbidding laat zien. Het is alsof je kijkt naar een bloem die haar hart ontvouwt in vier delen.

Een viervoudige patroon dat sinds Pasen ook terug te vinden is in de liturgie van de kerk van alle tijden en plaatsen.

Aangepast leesmenu

Vier de 2e zondag na Pasen mee in het middag- en nachtgebed met de onderstaande lezingen uit het Oude en Nieuwe Testament van de Bijbel. Ze vervangen de beide lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament van het gewone leesmenu  in het morgen- middag- en avondgebed in het leesmenu van vandaag.

Vind je die onderbreking te lastig? Volg dan het gewone Leesmenu van vandaag.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.