4e zondag na Pasen

4e zondag na Pasen

Het hart van aanbidding

De dood en opstanding van Jezus Christus heeft na Pasen immense gevolgen gehad. Voor iedereen die toen en later in hem ging geloven.

Met zijn offer heeft Hij de macht van de zonde en onze verslaving daaraan, voorgoed verbroken. Hij heeft  de weg vrijgemaakt naar een levende relatie met God als Vader. Voor ieder die Hem volgt.

De hemel juicht over wat Jezus Christus heeft bereikt. Het is een bron van eindeloze aanbidding. En de kerk van alle tijden en plaatsen op aarde staat sinds Pasen te trillen op haar grondvesten. Ook zij kan niet anders dan telkens in jubel uitbarsten.

Aangepast leesmenu

Vier de 4e zondag na Pasen mee in het morgen- middag- en avond- en nachtgebed met de onderstaande lezingen uit het Oude en Nieuwe Testament van de Bijbel. Ze vervangen de beide lezingen uit het Oude en/of Nieuwe Testament van het gewone leesmenu  in het morgen- middag- en avondgebed in het leesmenu van vandaag.

Vind je die onderbreking te lastig? Volg dan het gewone Leesmenu van vandaag.
De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Aangepast leesmenu – dagtekst

Jezus geeft het goede voorbeeld

12 Toen Jezus de voeten van alle leerlingen gewassen had, deed hij zijn kleren weer aan. Hij ging bij de leerlingen zitten en zei: ‘Begrijpen jullie wat ik gedaan heb? 13 Jullie noemen mij ‘meester’ en ‘Heer’. En dat is goed, want dat ben ik. 14 Ik ben jullie Heer en jullie meester, en toch heb ik jullie voeten gewassen. Daarom moeten jullie ook elkaars voeten wassen. 15 Ik heb jullie het goede voorbeeld gegeven. Wat ik voor jullie gedaan heb, dat moeten jullie ook voor elkaar doen.
16 Luister heel goed naar mijn woorden: Een slaaf is niet belangrijker dan zijn meester. En iemand die gestuurd wordt, is niet belangrijker dan degene die hem stuurt. 17 Als je dat begrijpt, en je daaraan houdt, zul je het echte geluk leren kennen.
18 Maar dat geldt niet voor jullie allemaal. Ik heb jullie allemaal zelf uitgekozen om mijn leerlingen te zijn. En ik ken jullie goed. Maar één van jullie is tegen mij. Zo moest het gaan, want in de heilige boeken staat: «Iemand met wie ik alles deelde, is tegen mij.» 19 Ik zeg het jullie nu, voordat het gebeurt. Want als het dan gebeurt, zullen jullie begrijpen wie ik echt ben. Dan zullen jullie in mij geloven.
20 Luister heel goed naar mijn woorden: Jullie worden door mij gestuurd. Dus als iemand jullie hartelijk ontvangt, dan ontvangt hij mij. En hij ontvangt niet alleen mij, maar ook God, die mij gestuurd heeft.’

Middaggebed: Johannes 13:11-20

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De 4e zondag na Pasen zoomt in op de essentie van kerk zijn. In de periode tussen Jezus’ opstanding en zijn hemelvaart, bereidde Hij zijn leerlingen voor op hun taak om samen met andere gelovigen zijn liefde op aarde zichtbaar te maken. Dat is de essentie van kerk-zijn. Jezus maakt dat in hetzelfde hoofdstuk zelf heel tastbaar in de voetwassing van zijn discipelen.

Elkaar de voeten wassen

Terwijl zij kibbelen over wie in de groep het hoogst in rang is en de belangrijkste na Jezus zelf, knoopt Hij, de Meester, ondertussen een linnen doek voor. Hij stroopt z’n mouwen op en gaat door de knieën om het werk van een slaaf te doen: de voeten van de gasten wassen. Hij stelt zich op als Dienaar van de allerhoogste God en Heer, in het belang van de Zijnen.

Hiermee geeft Hij nadrukkelijk zijn visitekaartje af: zoals Ik hier jullie dien, moeten jullie elkaar dienen. Moeten jullie elkaar in jullie onderlinge relaties de voeten wassen. Zo wil Hij zijn kerk op aarde, zijn ‘bruid’ aansporen om zich hartverwarmend om anderen te bekommeren.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel III, Zondagen door het jaar, Meditatie 4e zondag na Pasen.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.
* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is ook beschikbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.