4e zondag van advent

Aangepast leesmenu advent

Jezus Christus is de bron van onze spiritualiteit. Hij is het die de oorsprong, de zin en de vervulling van de tijd in zijn persoon verenigt.  Het kerkelijk jaar start daarom ook met advent: de voorbereiding op de 1e komst van Jezus Christus op aarde, als een baby. Geboren uit Gods Geest en uit de schoot van een ongetrouwd meisje. Maria heet ze, een eenvoudig kind dat nog van koning David afstamt. En een dapper meisje ook, want ze is niet bang voor de gevolgen van haar onverklaarbare zwangerschap. Geen wonder dat haar verloofde in een droom van God zelf hoort hoe het ervoor staat met Maria. Advent start vier zondagen voor Kerst. De voorbereiding op Christus’ geboorte doet ook een appèl op  de geboorte van de messias in ons hart en op zijn 2e komst op aarde aan het eind van de tijd. Niet als baby, maar als koning van het heelal die komt om de aarde, de hemel en al haar bewoners, doden en levenden,  te oordelen. Vier de 4e zondag van advent mee in het morgen- en avondgebed met de onderstaande lezingen uit het Oude Testament van de Bijbel. Ze vervangen de beide lezingen (lectio divina) uit het Oude Testament van het gewone leesmenu  in het morgen- en avondgebed in het leesmenu van vandaag. Vind je die onderbreking te lastig? Volg dan het gewone Leesmenu van vandaag.

Klik op het Bijbelgedeelte bij elk gebed in het leesmenu en je kunt het meteen lezen in een nieuw venster. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu-scherm.

Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion  een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Aangepast leesmenu

In Jeruzalem zal er vrede zijn

De mensen zullen veranderen

21 Straks zal er een rechtvaardige koning zijn. Hij zal het land goed besturen, en de leiders zullen weer eerlijk zijn. 2 De koning en de leiders zullen de mensen beschermen. Net zoals een huis mensen beschermt tegen de wind, net zoals een dak mensen beschermt tegen de regen, en net zoals schaduw mensen beschermt tegen de zon. De koning en de leiders zullen zorgen dat de mensen een goed leven hebben. 3 De mensen zullen veranderen. Ze zullen met hun ogen weer echt kunnen zien en met hun oren weer echt kunnen horen. 4 Ze zullen eerst goed nadenken voordat ze iets doen. En ze zullen duidelijk kunnen zeggen wat ze bedoelen, ze zullen niet meer naar woorden zoeken. Avondgebed: Jesaja  32:2-3 De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Wat doet een  volmaakte koning?

Dat is nu precies wat een rechtschapen koning of leider zou moeten doen: zorgen dat hun onderdanen een goed leven hebben, in plaats van ze uit te buiten en zichzelf te verrijken. Helaas zijn voorbeelden van zulk dienend leiderschap redelijk schaars. Heel wat koningen hebben met goede voornemens  en een schoon geweten hun troon bestegen. Maar macht corrumpeert, wanneer je niet sterk in je schoenen staat. Jezus is de enige Koning die een volmaakt dienstbaar koningschap bekleed!

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter