5e zondag na Pasen

5e zondag na Pasen

Het hart van aanbidding

De dood en opstanding van Jezus Christus heeft na Pasen immense gevolgen gehad. Voor iedereen die toen en later in hem ging geloven.

Met zijn offer heeft Hij de macht van de zonde en onze verslaving daaraan, voorgoed verbroken. Hij heeft  de weg vrijgemaakt naar een levende relatie met God als Vader. Voor ieder die Hem volgt.

De hemel juicht over wat Jezus Christus heeft bereikt. Het is een bron van eindeloze aanbidding. En de kerk van alle tijden en plaatsen op aarde staat sinds Pasen te trillen op haar grondvesten. Ook zij kan niet anders dan telkens in jubel uitbarsten.

Aangepast leesmenu

Vier de 5e zondag na Pasen mee in het morgen, middag- avond- en nachtgebed met de onderstaande lezingen uit het [Oude en/of Nieuwe ]Testament van de Bijbel. Ze vervangen de beide lezingen uit het [Oude en/of Nieuwe ] Testament van het gewone leesmenu  in het [morgen- en avond]gebed in het leesmenu van vandaag. Vind je die onderbreking te lastig? Volg dan het gewone Leesmenu van vandaag.
De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Aangepast leesmenu – dagtekst

De leerlingen moeten moed houden

25 Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Ik vertel jullie al deze dingen nu ik nog bij jullie ben. 26 Later zullen jullie het helemaal begrijpen. Dat zal gebeuren als de heilige Geest komt. De Vader zal hem als helper naar jullie toe sturen. Dat doet hij voor mij. De heilige Geest zal jullie herinneren aan alles wat ik tegen jullie gezegd heb. En hij zal ervoor zorgen dat jullie het begrijpen.
27 Ik geef jullie mijn vrede. De vrede die deze wereld jullie kan geven, duurt maar kort. Maar mijn vrede blijft altijd bij jullie.

Middaggebed: Johannes 14:25-27

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Voorbereiding op de komst van de heilige Geest

Het is vandaag de 5e zondag na Pasen. Over 4 dagen vieren en gedenken we de terugkeer van Jezus naar zijn Vader in de hemel.  In de dagen voor zijn hemelvaart bereidt Hij zijn discipelen voor op de komst van de heilige Geest. Hij leert hun dat zij door het werk van de heilige Geest onderling verbonden zijn. Ze vormen samen gemeenschap in Hem. En door Hem met de Vader.

De heilige Geest bevestigt in het hart van iedere gelovige de realiteit van Jezus’ dood en opstanding. Wie gedoopt is in de naam van de Vader, de Zoon en de heilige Geest is gedoopt in die dood en opgestaan in een nieuwe werkelijkheid. Zo iemand is overgegaan uit de wereld van zonden en schuld naar het leven als kind van God.

Hoe de heilige Geest werkt?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel III, Zondagen door het jaar, Meditatie 5e zondag na Pasen.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Wist je dat….
Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.
* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.