6e zondag 40-dagentijd

Bij de ingang van de Stille Week

Het is de laatste zondag voor Pasen: Palmzondag. De ‘stille week’ (ook wel de ‘goede week’ genoemd) staat voor de deur. Op Palmzondag wordt de feestelijk intocht van Jezus in Jeruzalem herdacht, zes dagen voor zijn veroordeling.

Een menigte mensen loopt te hoop met palmtakken en spreiden kleden voor hem uit, wanneer hij op een ezelsveulen de stad binnenrijdt. ‘Hosanna! Gezegend hij die komt in de naam van de Heer, de koning van Israël,’ roepen ze luidkeels.  Jezus weet op dat moment dat diezelfde menigte zes dagen later in koor zal scanderen: ‘Kruisig hem!’

Met deze herdenking begint de spirituele beleving van Jezus’ voorbereiding op zijn lijden en sterven. Die intensiveert de komende dagen en eindigt met Paaszaterdag. De laatste dagen van de Goede Week -Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Paaszaterdag- vormen het hoogtepunt van de voorbereiding op Pasen.

De benaming ‘Goede Week’ verwijst naar  de nieuwe werkelijkheid voor wie gelooft in de opstanding van Jezus Christus. Voor wie gelooft dat Hij met zijn lijden en sterven al onze schuld op zich heeft genomen. En dat Hij met zijn opstanding op de derde dag  de dood  definitief heeft overwonnen. 

Wat vooraf gaat aan Maria’s zalving voor zijn begrafenis en de intocht in Jeruzalem, is de geschiedenis van de opwekking van Lazarus in Johannes 11. Zie de lezing voor het middaggebed. Deze gebeurtenis symboliseert onze eigen spirituele toestand als we aan ons lot worden overgelaten: dood. Zo dood als een pier.

Het is Jezus die ons uit die geestelijke dood opwekt. Hij roept ons  opnieuw tot nieuw leven. Een sprankelend fris en nieuw leven in Hem, door Hem. Zo is het dus om geestelijk opnieuw geboren te worden. Je mag opnieuw beginnen. Daarom is de Stille Week tegelijk ook de Goede Week.

©Elise G. Lengkeek

Aangepast leesmenu

Vier de zesde zondag van vastentijd mee in het middag- en nachtgebed met de onderstaande lezingen uit het Nieuwe Testament van de Bijbel. Ze vervangen de beide lezingen uit het Nieuwe Testament van het gewone leesmenu  in het middag- en nachtgebed in het leesmenu van vandaag. Vind je die onderbreking te lastig? Volg dan het gewone Leesmenu van vandaag.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Deel dit bericht via Twitter

 

 

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.