Hemelvaartsdag

Introductie

Hemelvaartsdag: dat is de dag waarop de kerk van alle plaatsen en tijden de hemelvaart van Jezus Christus herdenkt. De viering daarvan vindt altijd plaats op donderdag, 40 dagen na Pasen. Opnieuw dus 40 dagen van verwachting en voorbereiding na de viering van Jezus’ opstanding uit de dood. Daarom maakt Hemelvaartsdag deel uit van de Paascyclus. Wachten op dag dat Jezus terugkeert naar de hemel, naar zijn Vader. Dat is immers het moment waarop Hij alle eer en heerlijkheid ontvangt die bij de aanvaarding van zijn Goddelijk koningschap horen. Vanaf zijn hemelvaart zit Hij aan de rechterhand van zijn Vader, om ten slotte aan het eind van de tijden de levenden en de doden te oordelen.

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu Hemelvaartsdag. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu Hemelvaartsdag  – Dagtekst

Laat de Heer binnenkomen in de tempel

7 Poorten van de tempel, ga open.
Ga wijd open, prachtige deuren!
De grote koning wil binnenkomen.
8 Wie is dan die grote koning?
Het is de Heer, machtig en sterk.
Het is de Heer, sterk in de strijd.

9 Poorten van de tempel, ga open.
Ga wijd open, prachtige deuren!
De grote koning wil binnenkomen.
10 Wie is dan die grote koning?
Het is de machtige Heer.
Hij is die grote koning

Middaggebed: Psalmen 24 verzen 7- 10

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De intocht van de Koning

De intocht van een koning die zijn kroon in ontvangst gaat nemen, is een event. Mensen komen er voor op de been en willen iets van die majesteit en glorie proeven. Het roept heimwee op naar de sprookjeswereled waaraan we als kind verslingerd waren.

De intocht van de Koning van hemel en aarde?  Wij vieren vandaag toch zijn uittocht. Op de berg stond bij zijn vertrek maar een handjevol mensen. Twaalf leerlingen. Ze waren ontroerd door zijn laatste woorden vol troost en kracht. En dan ineens is het zo ver: al zegenend wordt Hij van hen gescheiden.

…ontstijgt onze verbeelding

Niemand op aarde is er getuige van geweest hoe Hij in de hemel is ontvangen. Het moet een ongelofelijk mooie en feestelijke thuiskomst voor Hem zijn geweest. Zijn kroning tot Koning over het heelal ontstijgt onze verbeelding. Alleen Johannes heeft er een glimp van opgevangen in zijn visioenen op Patmos.

In het boek Openbaring laat Jezus hem zien hoe Hij in de hemel de voorbereidingen treft voor het voltooien van wereld, terwijl God de wereld nog de tijd geeft om zich te bekeren. En leerlingen, apostelen, profeten, martelaars, priesters, koningen en kinderen die zijn waarheid, zijn Woord en zijn lof verkondigen.
©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.