Leesmenu 1 april-2e Paasdag

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in  Leesmenu 1 april. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Bij 2e Paasdag

Geen bijbelse feestdag, 2e Paasdag 

Wat is het dan wel? 2e Paasdag is vooral een vrije dag in Nederland en in sommige andere landen. Bedoeld om op Pasen voluit feest te kunnen vieren.

In het getijdengebed staan we deze tweede dag van het feest stil bij het brood dat Gods volk in de woestijn ontving. Elke dag werd het vers geserveerd. In de vorm van dauw. Brood uit de hemel: manna (Exodus 16).

Wij ontvangen op onze spirituele woestijnreis naar ons hemelse vaderland ook dagelijks brood voor onderweg. Christus’ zelf is dat brood. Het enige brood dat onze geestelijke honger voorgoed stilt. Brood dat ons zo cvolkomen en compleet verzadigd, dat zelfs het meest luxe 9-gangen diner erbij in het niet zinkt.

Elke keer als we het Heilig Avondmaal vieren, ter gedachtenis aan het lijden en sterven van Jezus Christus,  voeden we ons symbolisch met het brood dat Jezus ons aanbiedt als de opgestane Heer en Gastheer.

En drinken we de wijn die ons herinnert aan zijn bloed dat voor onze zonden heeft gevloeid. Wijn die Jezus ons aanbiedt als de opgestane Heer en Gastheer. Als  hart onder de riem, voor ‘onderweg’.

Elise G. Lengkeek

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 1 april -2e Paasdag. Schakel na lezing terug naar het Leesmen

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Nota bene: Met een (gratis) account  op www.debijbel.nl kun je ook andere vertalingen aanklikken, bijvoorbeeld de NBV21. Daarnaast heb je direct toegang tot allerlei achtergrondinformatie over bijbelse onderwerpen. 

Leesmenu 1 april  – Dagtekst

De laatste woorden van Jezus

De laatste woorden van Jezus

25 Bij het kruis van Jezus stonden vier vrouwen. Het waren zijn moeder Maria en haar zus, en verder Maria, de vrouw van Klopas, en Maria uit Magdala. 26 Jezus zag zijn moeder. En naast haar zag hij de leerling van wie hij veel hield. Toen zei Jezus tegen zijn moeder: ‘Hij is nu uw zoon.’ 27 En tegen zijn leerling zei hij: ‘Zij is nu jouw moeder.’ Vanaf dat moment zorgde die leerling voor Maria. 28 Jezus wist dat zijn werk nu helemaal klaar was. Er was nog één ding dat moest gebeuren. Want dat stond al in de heilige boeken. Daarom zei Jezus: ‘Ik heb dorst.’ 29 Er stond daar een vat met zure wijn. Iemand vulde een spons met wijn. Hij maakte de spons vast aan een lange tak, en stak die omhoog naar Jezus’ mond. 30 Jezus dronk van de wijn, en zei: ‘Mijn werk is klaar.’ Toen boog hij zijn hoofd en stierf.[

Middaggebed: Johannes 19:25-30

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Jezus’ laatste woorden

Jezus sterft een schandelijke dood, zowel in de ogen van de niet-joden als de joden. De Romeinen reserveerden destijds de kruisdood voor een misdadiger, een rebel of een slaaf. Zij waren het niet waard om ‘waardig’ te sterven. Voor de joden was er nog een ander aspect dat de kruisdood tot een gruwel maakte: diegene die gekruisigd werd, was in de ogen van God en mensen vervloekt. Zo’n mens hoorde niet langer bij de aarde, maar evenmin bij de hemel.

Hij hangt er net zo ellendig bij als zijn medegekruisigden. Toch is er een allesbepalend onderscheid tussen hem en die anderen. Vanaf zijn arrestatie tot het aan zijn kruisdood blijft Jezus namelijk heer en meester over de hele situatie, ook als Hij onmenselijk moet lijden voor zijn vrijwillig offer om de mensheid te verzoenen met God.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 1 april.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.