Leesmenu 1 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 1 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 1 augustus – dagtekst

God luistert niet naar dom gepraat

9 Als mensen onderdrukt worden,
schreeuwen ze het uit en roepen ze om hulp.
10 Maar toch vragen ze geen hulp aan God,
die hen gemaakt heeft
en die hun steeds weer kracht geeft.
11 Ze vragen geen hulp aan God,
die de mensen wijzer gemaakt heeft dan de dieren op het land,
en verstandiger dan de vogels in de lucht.12 Als mensen zo schreeuwen, dan antwoordt God niet.
Want de mensen zijn trots en slecht.
13 Het helpt niet dat ze schreeuwen,
want de machtige God luistert niet,
hij heeft er geen aandacht voor.

Morgengebed: Job 35:9-12

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan Bijbel in Gewone Taal, © 2014 Nederlands..

Meditatie

De mens tegenover God

Elihu maakt zich er boos over, dat zowel Job als zijn vrienden (in zijn ogen) God te kort doen. Volgens Elihu kunnen wij als schepsels God niet  bevatten in zijn doen en laten. Laat staan dat we in de positie zijn hem te veroordelen; of te beschuldigen van onrechtvaardigheid.

Hij gebruikt krachtige taal, die Elihu. Wat de oorzaak van Jobs lijden ook is, als sterveling tegenover (zijn) God, zijn Maker, past het eenvoudigweg niet zo’n grote mond op te zetten. Elihu erkent – net als Job – dat God niet altijd ingrijpt wanneer het onrecht hoogtij viert. Maar, zegt Elihu, wie kan  God vertellen wanneer het tijd is om in te grijpen? Wat heeft een mens daarmee te maken?

Volgens Job houdt God zich doof voor de noodkreten van de verdrukten. Maar Elihu werpt tegen: ‘Hij laat je wachten,’ De reden dat God niet te hulp schiet is volgens Elihu te wijten aan te weinig vertrouwen in God en  ongepaste trots om bij hem aan te kloppen. Klopt dat, wat Job betreft?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 1 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.