Leesmenu 1 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 1 december.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 1 december – Dagtekst

De Heer zal voor vrede zorgen

3 Als die tijd komt, zal de Heer zorgen dat er vrede is. Dan hoeven de Israëlieten niet meer als slaven te werken. Er komt een eind aan alle ellende die ze meegemaakt hebben.
4-6 Dan zullen de Israëlieten de koning van Babylonië uitlachen. Ze zullen zeggen: ‘Het is afgelopen met die onderdrukker, afgelopen met die aanvaller! Het is afgelopen met alle slechte koningen. Altijd hebben ze andere volken aangevallen. Maar nu heeft de Heer een eind gemaakt aan hun macht.’
7 Dan is er overal op aarde weer vrede. De mensen zijn vrolijk en ze juichen. 8 Alle koningen en heersers juichen. Ze zeggen: ‘De koning van Babylonië is verslagen. Nu zal er niemand meer komen om ons te straffen.’

Avondgebed: Jesaja 14:3-7 

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

De ver van mijn bed-vrede

Ieder mens verlangt ernaar in vrede te leven en te mogen geloven in een toekomst voor zichzelf en voor zijn kinderen. Dat is de diepe drijfveer van  miljoenen mensen, die hun eigen huis, stad en land achter zich te laten, op zoek naar een plek waar ze die felbegeerde vrede hopen te vinden.

Voor de Israëlieten in de tijd van Jesaja is dat verlangen nog ‘een ver van mijn bed’ show. Ze hebben het nog steeds goed. En met het opdringerige Assyrië verwachten ze tijdig een goed akkoord te kunnen sluiten.’

Maar de profeet Jesaja is de luis in hun ‘pels’: hij blijft steeds met nieuwe rampscenario’s komen. Toch halen de meesten er onverschillig hun schouders over op.

De weinigen die nog wel hun oren spitsen, horen twee boodschappen: God gaat zijn volk straffen én Hij krijgt opnieuw medelijden met zijn verdwaalde kinderen. In de toekomst zal Hij een nieuwe leider sturen, die wel in staat is zijn volk (en wie zich ook maar wil aansluiten) te leiden naar een rijk waar vrede en liefde hand in hand gaan: Gods nieuwe wereld.

Maar eerst zal er nog een heel moeilijke tijd komen, precies zoals Jesaja heeft voorspeld.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 1 december.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van € 25 als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm