Leesmenu 1 juni

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 1 juni. 

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 1 juni  – Dagtekst

Elisa’s laatste wonder

20 Elisa stierf en werd begraven. Dat gebeurde in het voorjaar. Dan kwamen er altijd Moabieten naar Israël om te roven en te stelen. 21 Een tijdje later waren er mensen een man aan het begraven vlak bij het graf van Elisa. Plotseling zagen ze een groep Moabieten aankomen. Snel legden ze het lichaam van de man in het graf van Elisa, en ze vluchtten weg. In het graf kwam het dode lichaam van de man tegen de botten van Elisa aan. Meteen werd de man weer levend, en hij stond op.

Avondgebed: 2 Koningen 13:20-21

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Elisa’s dood

Elisa is een bijzondere profeet. Hij lijkt op Jezus in zijn manier van optreden en ook in de wonderen die hij doet. Maar ook hij is en blijft een gewoon sterfelijk mens. Hij wordt getroffen door een dodelijke ziekte. Hiervoor is geen genezing mogelijk. Zijn tijd op aarde is voorbij. Maar zijn aanstaand ‘vertrek’  blijft niet onopgemerkt bij koning Joas, die al op z’n 7e  koning werd over Israël. Hij komt hem bezoeken. De tranen staan hem in de ogen. ‘U betekent voor Israël evenveel als een leger van paarden en wagens,’ roept hij wanhopig. Wie moet Israël nu raad geven en beschermen?

Het was Elisa zelf die precies hetzelfde riep toen Elia werd weggenomen… (2 Koningen 2 vers 11). Hij laat koning Joas niet in onzekerheid achter over de toekomst van Israel. Maar de koning moet boeten voor zijn ongeloof…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 1 juni.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.