Leesmenu 1 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begintDe Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 1 november.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 1 november – Dagtekst

Paulus in Tessalonica

Een voorbeeld voor alle christenen

6 Jullie hebben hetzelfde meegemaakt als ik en als de Heer Jezus. Toen jullie gingen geloven, hadden jullie het heel erg zwaar. En toch waren jullie blij! Daar zorgde de heilige Geest voor.
7 Jullie zijn een voorbeeld geworden voor alle christenen in de provincies Macedonië en Achaje. 8-9 Door jullie is het goede nieuws over de Heer daar overal bekend geworden. En ook in de rest van de wereld hebben mensen gehoord over jullie geloof in God.
Ik hoef dan ook nergens meer iets over jullie te vertellen. Iedereen spreekt erover hoe goed jullie mij ontvangen hebben. Iedereen weet dat jullie voor God gekozen hebben, en niet meer in afgoden geloven. Iedereen weet dat jullie nu de ware, levende God dienen.10 En dat jullie wachten op zijn Zoon Jezus, die zal terugkomen uit de hemel. God heeft hem laten opstaan uit de dood. En op de dag dat God zal rechtspreken over alle mensen, zal Jezus ons redden.

Nachtgebed: 1 Tessalonicenzen 1:6-9

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap 

Meditatie

Geloof, liefde én hoop

In het jaar 49 (na Christus) doet de apostel Paulus op zijn tweede zendingsreis Tessalonica (het huidige Saloniki) aan, nadat hij uit de stad Filippi is gezet. De joden hebben een eigen synagoge in deze belangrijke havenstad van de Romeinse provincie Macedonie.

Paulus bezoekt hun synagoge en debatteert drie achtereenvolgende sabbatten intensief over het lijden, het sterven en de opstanding van Jezus als de beloofde Messias. Maar hij vindt alleen gehoor bij de niet-Joden die geloven in de God van de Joden, vanwege alle verhalen die ze over hem hebben gehoord.

Als Paulus verklaart dat deze niet-Joden voortaan ook kinderen van God mogen zijn, stuit dat op veel verzet onder de Joden. Dát kan toch niet waar zijn? Zo hebben ze de Geschriften en de Profeten nog nooit gelezen. Na drie weken is het hier over en uit voor Paulus.

Hij reist via Berea door naar Korintiërs, waarvandaan hij de gemeente in Tessalonica een brief stuurt.. Zijn naaste medewerkers Timoteus en Silas hebben Paulus verteld hoe dapper ze het hoofd bieden aan allerlei beproevingen vanwege hun geloof in Jezus. Hij weet ook dat: ze een stevig geloof en veel liefde hebben , maar hoop is niet hun sterkste kant. Daarom bemoedigt hij hen vooral met deze hoop: Jezus redt hen en zal hen ook rechtdoen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 1 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm