Leesmenu 1 september

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 1 september.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie..

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 1 september – Dagtekst

Gods belofte hoort bij het geloof

13 God beloofde aan Abraham en zijn nakomelingen dat de nieuwe wereld voor hen zou zijn. Dat was niet omdat Abraham zich aan de wet hield, maar omdat hij geloofde. Want daarom zag God hem als een goed mens. 14 Dus waar gaat het om? Dat je leeft volgens de Joodse wet? Nee, dan zou het geloof geen zin hebben. En dan zou Gods belofte niet uitkomen. 15 De wet laat alleen maar zien dat mensen schuldig zijn. Maar voor wie gelooft, geldt dat niet. 16 God wilde laten zien hoe goed hij voor ons is. Daarom beloofde hij zijn nieuwe wereld aan alle nakomelingen van Abraham. Niet alleen aan de Joden, maar ook aan de niet-Joden. Als ze maar geloven, net zoals onze voorvader Abraham. 17 Want in de heilige boeken zegt God tegen Abraham: «Ik beloof je dat er later heel veel volken van jou zullen afstammen.

Nachtgebed: Romeinen 4:13-17

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Het voorbeeld van Abraham

Abraham is de stamvader geworden van zowel de gelovige Joden als de gelovige niet-Joden. In de tijd van Abraham had God de Wet met de tien geboden namelijk nog niet bekend gemaakt. Abraham kon dus onmogelijk rechtvaardig zijn voor God omdat hij zich precies hield aan de Wet. Voor de Joodse wet en voor Gods beloften gelden dus verschillende regels, concludeert Paulus uit het voorbeeld van Abraham. Gods Wet eist immers gehoorzaamheid, maar Gods belofte vraagt geloof.

God had Abraham een zoon beloofd, uit wie een zeer omvangrijk nageslacht zou voortkomen. Inmiddels waren hij en Sara bijna honderd jaar oud en hadden ze, ruim twintig jaar na die belofte, alleen een zoon, Ismaël, via Sara’s slavin Hagar. Want Sara was ondanks Gods belofte onvruchtbaar gebleven tot haar menstruatie was gestopt.

Toch twijfelde Abraham niet aan Gods almacht om dit wonder op zijn tijd alsnog te laten gebeuren. Hoe speelt hij dat klaar?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 1 september.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm