Leesmenu 10 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 10 december.

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 10 december – Dagtekst

God leert de boer zaaien en oogsten

23 Luister goed! Luister naar wat ik te zeggen heb. 24 Wat doet een boer voordat hij gaat oogsten? Ploegt hij dan elke dag het land? Is dat het enige wat hij moet doen? 25 Nee, want als hij het land geploegd heeft, moet hij zaaien. Dan zaait hij kruiden, tarwe en gerst. Alles moet op de juiste plek gezaaid worden. 26 God leert de boer hoe hij dat allemaal moet doen.
27 Bij de oogst moeten sommige kruiden platgeslagen worden met zwaar gereedschap. Andere kruiden worden fijngeslagen met een stok. 28 Ook de graankorrels uit het koren moeten fijngeslagen worden. Daarvoor gebruikt de boer ander gereedschap. Dat gereedschap maakt het graan niet helemaal plat, anders kun je er geen brood van bakken. 29 Ook dat weet de boer omdat de machtige Heer het hem geleerd heeft.
Niemand is zo wijs als de Heer. Hij heeft voor alles een plan.

Morgengebed: Jesaja 28:23-29

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

De boer op met God

God houdt van symbooltaal. De woorden waarmee Hij naar de mensen toekomt, krijgen er een diepere betekenis door. In die beelden kan Hij dichter bij onze verbeelding komen. Hij heeft ons zo gemaakt dat we op hem lijken. Maar ons voorstellingsvermogen blijft over het algemeen veel te beperkt om de rijkdom van Gods plannen en doelen te bevatten. Daarom gebruikt Hij symbooltaal, voorbeelden en anekdotesdie soms in één keer duidelijk maken wat Hij op het oog heeft.

Zo stuurt Hij vandaag Jesaja op pad met twee voorbeelden uit het dagelijks leven van de boer. Heel veel Israëlieten hebben immers eigen grond en kennen de praktijk van het boeren dus goed.

Wat kun je leren van de werkwijze van een boer?

Hij weet precies in welke volgorde hij z’n handelingen moet verrichten om zijn gewassen tijdig te kunnen oogsten. En wanneer hij moet stoppen met dorsen, zodat er genoeg ‘korrel’ overblijft om brood van te bakken. God verklaart hier, dat Hij zelf het inzicht aan de mens heeft gegeven, hoe hij zijn werk zo effectief mogelijk kan doen.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 10 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm