Leesmenu 10 november

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 10 november.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 10 november – Dagtekst

Bid voor alle mensen

21 Timoteüs, jij moet bidden voor alle mensen. Dat is het belangrijkste dat ik van je vraag. Vraag God om hulp voor iedereen, en dank God voor alles en iedereen. 2 Bid ook voor koningen en machthebbers, zodat we in vrede kunnen leven. Dan kunnen we God eren en krijgen we respect van andere mensen.
3 God vindt het belangrijk dat we voor alle mensen bidden. Hij is onze redder. 4 Hij wil dat alle mensen gered worden en dat iedereen de waarheid leert kennen. 5 Dit is de waarheid: Er is maar één God. En de enige die mensen bij God kan brengen, is de mens Jezus Christus. 6 Hij gaf zijn leven om alle mensen te redden. Dat nieuws wordt nu verteld, op het moment dat God bepaald heeft.
7 God heeft mij als apostel uitgekozen om daarover te vertellen. Dat is geen leugen. Het is echt mijn opdracht om aan alle volken uitleg te geven over het ware geloof.

Avondgebed: 1 Timoteüs 2:1-7

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Bidden voor wie verantwoordelijkheid draagt

Nu Timoteüs in opdracht van Paulus leiding moet geven aan de gemeente in Efeze, laat Paulus hem niet in het ongewisse over het hoe en wat. Paulus legt tot in detail uit hoe het leven eruit ziet in een gemeente die God dient. De volgelingen van Jezus vormen samen zijn Kerk: de plaats waarin mensen hem en elkaar zoeken om zich te laten inspireren door zijn liefde. En om samen te delen in de genade van God en zijn liefdegaven.

In het bijzonder besteedt Paulus aandacht aan het belang van gebed voor mensen die van God een verantwoordelijke taak hebben gekregen in de samenleving. Of ze nu wel of niet Gods gezag erkennen maakt niet uit: ze hebben hoe dan ook het dagelijks gebed nodig van gelovigen.

Overal op aarde waar nog kloosters en kerken zijn, wordt ook vandaag nog aandacht besteed aan die belangrijke taak: bidden voor mensen die leiding hebben over anderen en over hun lot moeten beslissen.

Ook in de slotbeden van het Middaggebed en Nachtgebed van Mijn getijdengebed heb ik dit gebed in compacte vorm opgenomen: het ‘Gebed om heil en zegen’. Het kan naar believen altijd concreet worden gemaakt of worden uitgebreid.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 10 november.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm