Leesmenu 10 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 10 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 10 oktober – Dagtekst

God, maak mij van binnen nieuw

12 God, geef mij weer een onschuldig hart.
Maak mij van binnen nieuw,
zorg dat ik trouw blijf aan u.
13 Stuur me niet weg,
blijf dicht bij mij met uw kracht.

14 Red mij, en geef me weer vreugde,
geef me nieuwe moed.

Middaggebed:  Psalm 51:12-14

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Als je geweten je niet meer met rust laat

Iets gedaan hebben wat onomkeerbaar is, ook al ben je vergeven: dat kan je heel depressief maken. David dichtte Psalm 51 nadat de profeet Natan hem had geconfronteerd met zijn subtiele moord op de dappere soldaat Uria. Alleen om te maskeren dat hij, David, het bed had gedeeld met Uria’s vrouw Batseba en haar zwanger had gemaakt.

David heeft God huilend om vergeving gesmeekt. Hij heeft in de gapende afgrond van zijn eigen zondige ziel gekeken. Maar al is hij vergeven, David kan niet goedmaken wat hij kapot heeft gemaakt. Zijn hart bezwijkt bijna onder het berouw wat hij voelt. Kon hij maar zelf iets doen om het leed te verzachten dat hij heeft aangericht.

Dat is een ervaring die we vroeg of laat allemaal minstens een keer meemaken. Verlangen dat alles weer is als vroeger, voor die ene gebeurtenis. Heimwee naar het licht en de ruimte in je binnenste voordat het kwaad als een kankergezwel zich ging uitbreiden.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 10 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm