Leesmenu 11 april – Stille zaterdag

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 11 april. Stille zaterdag

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen.

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Met de BGT-app van NBV/Royal Jongbloed kun je ook altijd offline Bijbellezen.
Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 11 april  – Dagtekst

Houd je aan de wet van God

8 Doe wat God in zijn volmaakte wet van je vraagt. Zo staat het in de heilige boeken: «Houd evenveel van de mensen om je heen als van jezelf.» Als je dat doet, dan leef je goed.
9 Maar als je sommige mensen beter behandelt dan andere mensen, doe je het verkeerd. Dan is het duidelijk dat je je niet aan Gods wet houdt. 10 Want je moet alles doen wat er in de wet staat. Als je zondigt tegen één regel uit de wet, zondig je tegen de hele wet. 11 God zegt in de heilige boeken: «Ga niet vreemd.» Maar hij zegt ook: «Vermoord niemand.» Als je je wel houdt aan de ene regel maar niet aan de andere, houd je je niet aan de wet.
12 Spreek en leef dus zoals God het van jullie vraagt. Want hij zal jullie beoordelen. Hij zal kijken of je geleefd hebt volgens zijn wet, die vrijheid geeft. 13 Als je niet goed bent voor anderen, zal God niet goed zijn voor jou. Wees dus goed voor anderen. Dan hoef je niet bang te zijn voor het oordeel van God.

Nachtgebed: Jakobus 2:8-13

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Jakobus geeft praktische adviezen

Jakobus heeft een geloofsband met de lezer van zijn brief. Dat is wel duidelijk. Hij spreekt ze liefdevol aan, nu ze vanwege onderlinge verschillen en geschillen behoefte hebben aan praktische adviezen. Hoe ga je om met de verschillen tussen armen en rijken? Hoe werken die verschillen uit in conflictsituaties? Hoe voorkom je uitbuiting van wie in een sociale achterstandspositie zit? Wat zijn de verschrikkelijke gevolgen van ondoordachte uitspraken over jezelf of anderen en van roddelpraatjes? Wat is ‘geloof’ waard?

Jakobus verwijst naar Jezus’ uitleg van zijn Vaders oorspronkelijke Wet die God aan het volk Israël heeft gegeven. Een wet die bedoeld was en is als Regel voor een gezond, gezegend en gelukkig leven. Een prachtige relatie met God en zijn Zoon en met de mensen om je heen – je naasten.

Geen krampachtig hekwerk

Gods Wet is geen krampachtig hekwerk om het leven heen, van geboden en verboden die je gevangen zetten. Integendeel, maakt Jakobus duidelijk: ze waarborgen voor jou en de ander een leven in vrijheid en veiligheid, in liefde en vertrouwen. Op basis van deze prachtige Wet heeft bijvoorbeeld ook Sint Benedictus zijn monniken de Regula Benedicti meegegeve, getiteld  ‘Een levensregel voor beginners’ waarmee het kloosterleven leidde tot een gezegend leven in balans tussen bidden en werken.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 11 april.

©Elise G. Lengkeek
Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.https://www.debijbel.nl/bijbel/BGT/Jakobus 1