Leesmenu 11 april

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 11 april. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Nota bene: Met een (gratis) account  op www.debijbel.nl kun je ook andere vertalingen aanklikken, bijvoorbeeld de NBV21. Daarnaast heb je direct toegang tot allerlei achtergrondinformatie over bijbelse onderwerpen.

Leesmenu 11 april  – Dagtekst

Houd je aan de wet van God

8 Doe wat God in zijn volmaakte wet van je vraagt. Zo staat het in de heilige boeken: «Houd evenveel van de mensen om je heen als van jezelf.» Als je dat doet, dan leef je goed.
9 Maar als je sommige mensen beter behandelt dan andere mensen, doe je het verkeerd. Dan is het duidelijk dat je je niet aan Gods wet houdt. 10 Want je moet alles doen wat er in de wet staat. Als je zondigt tegen één regel uit de wet, zondig je tegen de hele wet. 11 God zegt in de heilige boeken: «Ga niet vreemd.» Maar hij zegt ook: «Vermoord niemand.» Als je je wel houdt aan de ene regel maar niet aan de andere, houd je je niet aan de wet.
12 Spreek en leef dus zoals God het van jullie vraagt. Want hij zal jullie beoordelen. Hij zal kijken of je geleefd hebt volgens zijn wet, die vrijheid geeft. 13 Als je niet goed bent voor anderen, zal God niet goed zijn voor jou. Wees dus goed voor anderen. Dan hoef je niet bang te zijn voor het oordeel van God.

Nachtgebed: Jakobus 2:8-13

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Jakobus geeft praktische adviezen

Jakobus heeft een liefdevolle geloofsband met de lezer van zijn brief. Juist nu ze behoefte hebben aan praktische adviezen is dat belangrijk. De problemen waar de gelovigen al in de Vroege Kerk mee worstelen zijn, zijn tot op vandaag actueel voor iedereen die lid is van een gemeenschap. Hoe ga je om met de verschillen tussen armen en rijken? Hoe werken die verschillen uit in conflictsituaties? Hoe voorkom je uitbuiting van wie in een sociale achterstandspositie zit? Wat zijn de verschrikkelijke gevolgen van ondoordachte uitspraken over jezelf of anderen en van roddelpraatjes? Wat is ‘geloof’ waard?

Jakobus’ onderwijs sluit aan bij Jezus’ uitleg van de Wet, zoals Jezus bijvoorbeeld deed in zijn beroemde Bergrede (Mat. 5). Jakobus maakt duidelijk, dat Gods Wet geen hekwerk van geboden en verboden om het leven heen, die je gevangen zetten. Integendeel! Gods Tien Regels waarborgen een leven in vrijheid en veiligheid, in liefde en vertrouwen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 11 april.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.https://www.debijbel.nl/bijbel/BGT/Jakobus 1