Leesmenu 11 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 11 december.

Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 11 december – Dagtekst

Jesaja moet iets opschrijven

8-11 De Heer zei tegen mij: ‘Jesaja, pak een bord en schrijf het volgende op: ‘Het volk van Israël is ongehoorzaam en niet te vertrouwen. Want ze willen niet luisteren naar de wetten van de Heer.’
Tegen hun profeten zeggen ze: ‘We hebben jullie dromen niet nodig. Vertel ons niet de waarheid, vertel ons alleen wat we graag willen horen. We willen dat jullie tegen ons liegen. Zeg toch niet steeds hetzelfde, praat niet steeds over die heilige God. Vertel ons eens wat nieuws!’
Schrijf die woorden duidelijk op, zodat ze voor altijd bewaard blijven.

Avondgebed: Jesaja 30:8-11

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

“Kom eens met iets nieuws!”

Jesaja noemt de Schepper van hemel en aarde de Heilige God. In andere vertalingen staat ‘de Heilige van Israël’. Die naam benadrukt heel treffend het volkomen unieke en bijzondere van God: Zijn heiligheid (dat is: bijzonderheid). Jesaja hanteert maar liefst zesentwintig keer deze titel voor zijn Opdrachtgever. Hij komt ook zes keer voor in het Oude Testament (2 Kon. 6, Ps. 71, 78 en 80).

Waarom is die naam van zo groot van gewicht, dat Jesaja hem steeds in de strijd gooit?

Wellicht om het contrast te benadrukken tussen de Heilige van Israël en het onwaardige gedrag van zijn geliefde volk dat zijn neus optrekt voor hun eigen God. Uit de overleveringen en de heilige boeken van Mozes weten ze wat Hij gedaan heeft voor hun voorouders. Hoe Hij ze elke keer heeft gered uit de handen van hun vijanden. Toch hebben ze meer interesse in de eindeloze stilte. die rondom hun afgoden van hout en steen, goud en zilver hangt, dan in de woorden van de profeten die namens God spreken.

Elke keer hetzelfde liedje, denken ze bij zichzelf. Vertel ons een iets nieuws. En dat krijgen ze…

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 11 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm