Leesmenu 12 april

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 12 april.

De Bijbel in Gewone Taal en de Nieuwe Bijbelvertaling kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen.

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Met de BGT-app van NBV/Royal Jongbloed kun je ook altijd offline Bijbellezen.
Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 12 april  – Dagtekst

Woorden maken veel kapot

Luister! Door een klein vlammetje kan een heel bos afbranden.6 Onze tong lijkt op een vlammetje, maar dan een vlammetje van het vuur van de hel! Want onze tong doet veel verkeerd. Met dat kleine deel van ons lichaam maken we grote fouten. De slechtheid van onze tong maakt ons hele lichaam slecht. Het hele leven wordt erdoor verwoest.
7 Mensen zijn de baas over alle dieren: over grote en kleine dieren, over vogels en vissen. 8 Maar niemand van ons is de baas over zijn tong. Want steeds weer zeggen we verkeerde dingen. Ja, met onze woorden kunnen we zelfs mensen doden!

Zeg alleen maar goede dingen

9 We gebruiken onze tong om God, onze Vader, te danken. Maar we gebruiken onze tong ook om andere mensen te vervloeken. En die mensen zijn ook door God gemaakt, en ze lijken op God, net als wij! 10 Uit één mond komen dus mooie woorden, maar ook afschuwelijke woorden. Dat is niet goed, vrienden!
11 Uit een bron stroomt nooit de ene keer zoet water en de andere keer bitter water. 12 Uit een bron met zout water kan nooit zoet water stromen. Van een vijgenboom komen geen olijven, en van een druivenplant komen geen vijgen. Nee, vrienden, dat kan niet!

Nachtgebed: Jacobus 3:5-12

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

De macht van het woord

Woorden maken meer kapot dan je lief is. Een bekende reclameslogan verkondigt dat drank dit vooral doet, maar alleen al het woord ‘ja’ of ‘nee’ kan het verschil maken tussen oorlog of vrede. Jakobus waarschuwt de mensen die bij God horen, dat juist zij zich heel goed bewust moeten zijn van wat ze zeggen en zwijgen. Een verkeerd woord kan een situatie  of relatie die goed was en vervuld met vrede, kapot maken. Maar wie is in staat zijn tong echt in bedwang te houden? Wie is zo volmaakt?

Hoe wapen je tegen je eigen tong?

Jakobus weet maar al te goed dat niemand volmaakt is in dat opzicht. Maar het veranderen van een verkeerde gewoonte begint altijd met bewustwording wat je aanricht als je het hart op de tong draagt en te snel bent met je woorden. Het enige wapen dat je binnen bereik hebt om je tong te lijf te gaan is het gebed. Gebed om wijsheid van God, om inzicht in wat je op bepaald moment moet zeggen. Of juist niet moet zeggen. Of zelfs zwijgen.

Wat je zegt ben je zelf

Dat is een van de redenen waarom  de monniken streven naar een overwegend  zwijgzaam leven. Een mens zegt gauw te veel. Je tong  vervult je bestaan, volgens Jakobus. Of je tong heiligt je leven. Hoe? Door je er op toe te leggen alleen goede dingen te zeggen. Woorden die opbouwen, troosten, bemoedigen. Liederen en gebeden waarmee je God eert, dankt, looft en prijst. Hem smeekt om wat je ontbreekt aan inspiratie om het goede te doen en te zeggen.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 12 april.

©Elise G. Lengkeek
Tweet

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.