Leesmenu 12 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 11 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie..

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 12 augustus – Dagtekst

Spreuken over de Heer

1 Mensen twijfelen over allerlei dingen, maar de Heer beslist wat er gebeurt. 2 Mensen denken altijd van zichzelf dat ze goed leven, maar de Heer kijkt of ze echt eerlijk zijn. 3 Vertrouw op de Heer bij alles wat je doet. Dan zullen al je plannen slagen. 4 De Heer heeft alles gemaakt met een bedoeling. Ook met slechte mensen heeft hij een plan: die zal hij straffen op de dag dat hij komt. 5 De Heer heeft een hekel aan mensen die zichzelf geweldig vinden. Zij zullen zeker gestraft worden. 6 De Heer vergeeft al je fouten, want hij is trouw en vol liefde. Als je eerbied hebt voor de Heer, doe je nooit iets verkeerds. 7 Als je leeft zoals de Heer het wil, zullen zelfs vijanden vrede met je sluiten. 8 Je kunt beter arm zijn en eerlijk, dan rijk en oneerlijk. 9 Mensen maken plannen voor hun leven, maar de Heer bepaalt wat er gebeurt.

Avondgebed: Spreuken 16:1-9

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Hoe weet je of je een goed plan hebt?

We zijn gemaakt om plannen te bedenken Voor wie barst van de energie is dat misschien wel het leukste en spannendste moment van de dag. Alle mogelijkheden onderzoeken voor een vakantie, een onderneming of een onvergetelijke trouwdag.

Goede plannen wil God graag zegenen. Slechte laat Hij uiteindelijk mislukken, zegt de spreukendichter. Maar de werkelijkheid van ons dagelijks bestaan lijkt weinig rekening te houden met hoe God oordeelt over onze plannen.

Het journaal en de kranten geven de indruk dat plannen van mensen met slechte bedoelingen veel effectiever lijken dan goede initiatieven. Plannen voor het realiseren van een menswaardig bestaan met respect voor de eigenheid van de ander en onze gezamenlijke leefomgeving, kosten een vermogen en staan daarmee economische groei in de weg. Zo werkt het op grote schaal in de wereld, maar ook vaak in gewone huishoudens.

Hoe weet je of jouw plan goed is?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 12 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm