Leesmenu 12 juli

Morgengebed lezing

  • Psalmen 62
  • Ester 2

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

  • Psalmen 63, 64
  • Johannes 4

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

  • Psalmen 65
  • Ester 3

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

  • Psalmen 66, 67
  • 1 Tessalonicenzen 2

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 12  juli

Haar naam is Ester

15 Toen het de beurt van Ester, de dochter van Abichaïl, was om bij de koning te komen, nam zij niets anders mee dan wat de kamerheer Hegai, de bewaker van de harem, haar had aangeraden. Ester won de genegenheid van een ieder die haar zag. 16 Ester werd dus het paleis binnengeleid en bij koning Ahasveros gebracht in de maand Tebet, de tiende maand van zijn zevende regeringsjaar. 17 De koning ging meer van haar houden dan van welke vrouw ook. Geen van de andere meisjes stond zo bij hem in de gunst als zij. Hij zette haar de koninklijke kroon op en maakte haar koningin in plaats van Wasti.18 Ter ere van Ester richtte hij een groot feestmaal aan en nodigde daarbij al zijn ministers en dienaren uit.
Morgengebed Ester 2 verzen 15-18a.

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999.

Tussen twee feesten in

Tussen het feest dat leidt tot de afzetting van koningin Wasti en het feest ter ere van de nieuwe koningin zitten 7 jaar. Het getal 7 staat van ouds her symbool voor een volmaakte en heilige vervuldheid. Koning Ahasveros (Xerxes) is toe aan een nieuwe echtgenote die de positie van koningin waardig is.

Voor de honderden vrouwen in de harem van de koning was het bepaald geen pretje om echtgenote nummer zoveel te zijn. De meesten waren ooit 1 keer bij de koning ontboden voor een nachtje seks met zijne majesteit en daarna werden ze voorgoed opgeborgen in zijn vrouwenkabinet. Veroordeeld tot levenslang in extreme luxe.

Haar naam is Ester

De mooie Ester is ook opgemerkt door de keurmeesters en meegenomen naar het hof. Als zij eindelijk aan de beurt is om de nacht met hem door te brengen, zit Ahasveros al 7 jaar op de troon. Het is op dat moment 4 jaar geleden dat hij Wasti de laan uitstuurde. Die avond is ze niet eens nerveus. Ze gaat naar zijn paleis toe. Met bijna niets…

Wie is Ester? Waarom laat ze niets los over haar afkomst, zoals haar oom Mordechai haar op het hart heeft gedrukt? Wat maakt haar zo geliefd en bijzonder? Waarom heeft ze, in tegenstelling tot al die andere meisjes, zo weinig nodig voor zichzelf in haar nieuwe omgeving? De koning is diep onder de indruk. Hij neemt haar en wordt verliefd.
Ahasveros weet het zeker: Ester wordt de nieuwe koningin! Er moet een groot feest komen. Net als 7 jaar geleden.
©Elise G. Lengkeek
Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.