Leesmenu 12 mei

De ruimte die God schept

De zoektocht naar God vereist dat we onszelf verlaten, dat we de controle opgeven van het allerbelangrijkste, en dat we ons vertrouwen stellen op Iemand die we niet onder controle hebben. Deze vereisten zijn even essentieel als moeilijk.

Larry Crab, Gebroken dromen, pag. 112. Vaassen 2003

Leesmenu 12 mei. Wat drijft ons in de armen van God? Verlatenheid, angst, de dood van een geliefde, rouw over verlies? Bij de een wekt het onmacht en woede. Bij de ander het besef van een onvervuld verlangen naar God. Naar een ontmoeting met Hem.

De Psalmen van David blijven een bron van inspiratie. Ook na ze voor de honderdste keer gelezen te hebben. Omdat we onszelf zo goed herkennen in Davids woorden van wanhoop tegenover verzen vol hoop en vertrouwen.

Schreeuwen tegen een koperen hemel?

Hoe kan het dat de hemel soms van koper lijkt terwijl je je longen uit je lijf schreeuwt van verdriet. Of terwijl je met stomheid geslagen bent en alleen maar doodstil naar het plafond kunt staren in het donker van de nacht.

Hoeveel manieren gebruiken we, bewust of onbewust, om God te bewegen naar ons om te zien? Of om Hem onder de indruk te brengen van hoe goed we bezig zijn met bidden, smeken of heilig leven? En als we dan niet direct iets ervaren van Hem, of van rust of kalmte, schrijven we Hem alsnog af. Zie je wel: God hoort me niet. Dus Hij bestaat niet.

 De ruimte die God schept in mijn stilte

Hoe weet ik dat God bij me is, middenin mijn pijn en vreugde? Misschien pas dan als die pijn me leert dan mijn diepste verlangen een hunkering is naar God. Dat Hij de leegte en de loze ruimtes in mijn ziel vult met zijn liefdevolle aanwezigheid en genade. Zodat in de kern van mijn wezen opnieuw vertrouwen groeit in het leven. Een bron van leven, waaruit ik kracht put voor de nieuwe dag die nog onuitgepakt voor me ligt.

Zodat de woorden van Davids gebed in Psalmen 62 verzen 2 en 3 openbloeien in mijn hart:

Bij God alleen kom ik tot rust,
hij is mijn behoud.
Hij is voor mij een rots,
een toevluchtsoord, een vesting:
hoe zou ik dan bezwijken!

 De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999

©Elise G.Lengkeek

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Deel dit bericht via Twitter

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.