Leesmenu 13 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 13 december.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 13 december – Dagtekst

In Jeruzalem zal er vrede zijn

De mensen zullen veranderen

1 Straks zal er een rechtvaardige koning zijn. Hij zal het land goed besturen, en de leiders zullen weer eerlijk zijn. 2 De koning en de leiders zullen de mensen beschermen. Net zoals een huis mensen beschermt tegen de wind, net zoals een dak mensen beschermt tegen de regen, en net zoals schaduw mensen beschermt tegen de zon. De koning en de leiders zullen zorgen dat de mensen een goed leven hebben.
3 De mensen zullen veranderen. Ze zullen met hun ogen weer echt kunnen zien en met hun oren weer echt kunnen horen. 4 Ze zullen eerst goed nadenken voordat ze iets doen. En ze zullen duidelijk kunnen zeggen wat ze bedoelen, ze zullen niet meer naar woorden zoeken.

Morgengebed: Jesaja 32:1-3

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

Wat rechtvaardige leiders bewerken

Lezen in het boek Jesaja is als het kijken naar een 3D-ansichtkaart: afhankelijk van hoe het licht erop valt, krijg je een verandering te zien in het beeld.

De rechtvaardige koning, waarover Jesaja spreekt in zijn profetie, verwijst in eerste instantie naar koning Hizkia. Hij vertrouwt op God en is rechtvaardig. Maar daar achter ziet Jesaja de contouren op doemen van een nog veel indrukwekkender koning, want de heilige Geest openbaart alvast aan Jesaja dat de nieuwe koning dezelfde Persoon is als Gods Gezalfde (de Messias). Maar diens naam onthult Hij nog niet.

Onder koning Hizkia wordt het land al gezuiverd van ongerechtigheid en hij stelt inderdaad ook leiders aan die Gods liefde en zijn regels respecteren, zodat ook de armen, de wezen en weduwen weer levensruimte krijgen (2. Kon. 18-20).

Onder de regering van de toekomstige en volmaakt rechtvaardige Koning zal het volk een totale verandering ondergaan…

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 13 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm