Leesmenu 13 januari

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 13 januari.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 13 januari  – Dagtekst

Een vrouw voor Isaak

12 Toen zei de knecht: ‘Heer, God van mijn meester Abraham. Wees goed voor mijn meester, en laat alles vandaag goed gaan. 13 Ik sta nu bij de put. Straks komen de meisjes uit de stad water halen. 14 Ik zou graag willen dat het volgende gebeurt. Ik zal straks aan één van die meisjes vragen of ik wat water uit haar waterkruik mag drinken. Zij moet dan zeggen: ‘Natuurlijk. Ik zal ook uw kamelen water geven.’ Als ze dat zegt, dan is zij de vrouw voor Isaak. Dan weet ik dat u die vrouw uitgekozen hebt. En dat u goed bent voor mijn meester.

Avondgebed: Genesis 24:12-14

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

‘Hoe weet ik wie de ware is?

Ábrahams knecht Eliëzer krijgt van Abraham de opdracht een vrouw voor Isaak te zoeken onder zijn familieleden in Haran. Onder geen beding mag hij een vrouw uit het heidense Kanaän meenemen. Als Eliëzer een plaats bereikt waar hij kan rusten met zijn kamelen, bidt hij tot God. Heeft hij van zijn meester Abraham het Gods vertrouwen geleerd? Dat is mogelijk. Hij weet in elk geval dat het er nu op aan komt de beste keuze te maken, maar hoe weet hij wie de ware vrouw is voor Izaak?

Een vrouw voor Izaak

Hij doet God een concreet voorstel. We zien dat wel vaker in de Bijbel: dat mensen  God om een bepaald teken vragen, zodat ze zeker weten dat hun ogen of hun hart hen niet bedriegt. God verhoort het gebed van de oude Eliëzer: er is een bijzonder meisje dat precies datgene doet wat hij aan God heeft gevraagd. Haar naam is Rebekka. Zij zal inderdaad Isaaks vrouw worden. Maar voor het zover is, moet Eliezer eerst mee naar haar familie om zijn zaken goed en naar behoren te regelen.

 

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter