Leesmenu 13 maart

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 13 maart. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Nota bene: Met een (gratis) account  op www.debijbel.nl kun je ook andere vertalingen aanklikken, bijvoorbeeld de NBV21. Daarnaast heb je direct toegang tot allerlei achtergrondinformatie over bijbelse onderwerpen. 

Leesmenu 13 maart  – Dagtekst

Jezus geeft de leerlingen uitleg

44 Jezus zei tegen zijn leerlingen: ‘Toen ik nog bij jullie was, heb ik gezegd: ‘Alles wat er over mij in de heilige boeken staat, moet gebeuren.’’
45 Daarna hielp Jezus hen om de heilige boeken goed te begrijpen. 46 Hij zei: ‘In de heilige boeken staat dat de messias zal lijden en sterven, en drie dagen later zal opstaan uit de dood. 47-48 En ook dat namens de messias het goede nieuws verteld moet worden. Dit is wat alle volken moeten horen: ‘Begin een nieuw leven, dan zal God je fouten vergeven.’ Jullie moeten dat nu aan iedereen gaan vertellen, allereerst in Jeruzalem. 49 Blijf daar totdat de heilige Geest komt. Hij is de hemelse kracht die in jullie zal komen. Ik zal hem naar jullie toe sturen, zoals mijn Vader jullie beloofd heeft.’

Middaggebed: Lucas 24:44-49

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Een glorieus moment 

Voor Jezus en zijn leerlingen breekt op de avond van zijn verschijning een glorieus moment aan. Drie jaar lang heeft Hij hen onderwezen uit de boeken van Mozes, de geschriften van de profeten en de Psalmen. Drie jaar lang heeft Hij hen voorzegt dat de Mensenzoon moest lijden en sterven, dat Hij begraven zou worden en na drie dagen zou opstaan uit de dood. De leerlingen hebben het aangehoord zonder er ooit iets van te begrijpen. Maar nu gaat Hij hun ogen openen.

Zij zullen straks als apostelen* worden uitgezonden om de Goede Boodschap te gaan verkondigen, waarvan op dit moment heilige moment de bedekking wordt verwijderd.

*)  Apostel is een woord dat we rechtstreeks geërfd hebben van de Griekse grondtekst: ἀποστόλων  (apostelloon)= de gezondene.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 13 maart.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm