Leesmenu 13 mei

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 13 mei. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

 Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Ook de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 13 mei  – Dagtekst

Jezus reageert op kritiek

Jezus bepaalt wat er mag op sabbat

1 Op een keer liep Jezus met zijn leerlingen door de korenvelden. Het was die dag sabbat. De leerlingen hadden honger. Ze plukten koren om iets te eten. 2 Toen de farizeeën dat zagen, zeiden ze tegen Jezus: ‘Kijk nou! Uw leerlingen doen iets dat op sabbat verboden is!’
3 Maar Jezus zei tegen hen: ‘Jullie weten toch wel wat David ooit gedaan heeft, toen hij en zijn mannen honger hadden? 4 David is toen de tempel in gegaan, en hij en zijn mannen hebben van het offerbrood gegeten. Dat mocht niet, want alleen priesters mogen daarvan eten.
5 En jullie weten toch wel wat er in de wet staat over priesters die werken op sabbat? Priesters die op sabbat in de tempel werken, houden zich niet aan de regels. Maar toch doen ze niets verkeerds.
6 Luister naar mijn woorden: Er is iets dat belangrijker is dan de tempel. 7 In de heilige boeken staan deze woorden van God: «Ik wil geen offers, maar ik wil dat jullie goed zijn voor elkaar.» Jullie hebben dat niet begrepen. Want jullie hebben kritiek op mensen die niets verkeerds gedaan hebben. 8 Maar ik ben de Mensenzoon. Ik bepaal wat je op sabbat mag doen.’

Middaggebed: Matteüs 12:1-8

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Een nieuwe kijk op de sabbat

Het is sabbat, maar Jezus lijkt het sabbatsgebod van rust te negeren. Hij is op pad met zijn leerlingen om het Goede Nieuws van Gods komende wereld te verkondigen in de leerhuizen (synagogen). Onderweg moedigt Hij zijn hongerige leerlingen aan aren te plukken, om hun honger te stillen.

De oplettende farizeeën zien het en verheugden zich op een confrontatie met Jezus. Hieruit blijkt duidelijk dat Hij niet de profeet van de Allerhoogste kan zijn. Anders zou Hij het sabbatsgebod wel gerespecteerd hebben.

Maar Jezus maakt de farizeeën én zijn leerlingen duidelijk hoe het sabbatsgebod is bedoeld. Hij verwijst naar koning David (net als Jezus ‘Gods gezalfde’), die verdreven en uitgehongerd, toonbroden uit de tempel te eten kreeg. Broden die God exclusief voor de priesters had bestemd. Ook noemt Hij de dienst van de priesters op sabbat: zij overtreden elke sabbat het gebod om ‘niet te werken’! Maar kijk: zij mogen dat, want zij zorgen ervoor dat de offerdienst aan God mogelijk blijft.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 13 mei.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is sinds januari 2017 verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.