Leesmenu 13 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 13 oktober.

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 13 oktober – Dagtekst

Zing een lied voor God

(…) 5 Zing voor God, zing een lied voor hem.
Juich als hij komt op zijn wagen van wolken,
maak je klaar voor zijn komst.
Heer is zijn naam!
6 Hij woont in zijn heilige tempel.
Hij helpt weduwen,
en hij beschermt kinderen zonder vader.
7 God geeft aan eenzame mensen een thuis.
Aan gevangenen geeft hij de vrijheid,
hij maakt hen gelukkig.
Maar mensen die zich tegen hem verzetten,
zullen ongelukkig worden.

Morgengebed:  Psalm 68:5-7

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Als God opstaat

God aan het werk zien in deze wereld? Een God die omziet naar weduwen en wezen? Die de verdrukten recht verschaft en aan de hongerigen brood geeft? Er is geen politieke partij of machthebber op deze aarde die kan tippen aan hoe God mensen bevrijdt uit de greep van welk kwaad dan ook.

Dat heeft Hij destijds met zijn volk gedaan toen Hij ze uit Egypte vandaan haalde, om ze vrij te maken van hun slavenbestaan. Maar doet Hij dat ook nu nog?

Het lijkt er maar weinig op, volgens de nieuws- en actualiteitsmedia. Toch laten al die nieuwskanalen maar een fractie zien van wat er overal op aarde gebeurt. Het blijft bij een uitgelicht ‘item’, passend bij het ‘profiel’ van de zender.

In de geschiedenis van de Bijbel leren we hem kennen als de onvermijdelijke Ander, die doet wat Hij heeft beloofd. Jakob, Job, Mozes, Elia, David, Petrus en Paulus: alle geloofshelden getuigen ervan.

Maar wat gebeurt er precies als eenmaal zijn tijd is gekomen en Hij daadwerkelijk zal optreden?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 13 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm