Leesmenu 14 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 11 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 14 augustus – Dagtekst

Spreuken over eerlijk leven

13 Slaap niet te veel, anders word je arm.
Sta vroeg op, dan heb je genoeg te eten.

14 Een koper zal altijd zeggen: ‘Het is te duur!’
Als hij dan minder hoeft te betalen, is hij tevreden.

15 Goud en edelstenen kun je overal vinden,
maar wijze woorden vind je bijna nergens.

16 Wees niet zo dom om geld te lenen aan een onbekende,
ook al geeft hij je een bewijs van zijn schuld.
Aan dat bewijs heb je niets,
je ziet je geld toch nooit meer terug.

17 Gestolen eten smaakt eerst heerlijk,
maar na een tijd lijkt je mond vol te zitten met stenen.

18 Plannen slagen alleen door goed overleg.
Dus als je een oorlog wilt voeren, moet je die goed voorbereiden.

19 Mensen die veel kletsen, kunnen geen geheim bewaren.
Blijf daarom bij zulke mensen uit de buurt.

20 Kinderen die hun ouders mishandelen, zullen sterven.
Er komt een eind aan hun leven voordat ze oud zijn.

21 Als je op een oneerlijke manier rijk geworden bent,
zul je niet gelukkig zijn.

Avondgebed: Spreuken 20:13-21

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in gewone Taal, ©Nederlands Bijbelgenootschap 2014

Meditatie

Hoe ga je om met je bronnen?

Is streven naar rijkdom verkeerd? God zegende Abraham, Job en Salomo met uitzonderlijke rijkdom. Met rijkdom als zodanig is dus niets mis. Het verhaal wat eraan vooraf gaat is interessanter. Hoe kom je aan je geld en goed? Eerlijk verdiend met hard werken? Subtiel spelend met kansen en middelen? Met of zonder bruut geweld jezelf toegeëigend, ten koste van anderen?

God kent en doorziet elk hart. De vraag is waarop je hart zich uiteindelijk richt. Is dat op het verkrijgen van zoveel mogelijk materiële rijkdom? En zo ja, wat ben je van plan ermee te gaan doen? Hoe kijk je naar andere (spirituele) bronnen van rijkdom, zoals wijsheid en liefde? Blokkeert de aandacht voor het één de focus op het andere?

Ieder mens komt genoeg momenten tegen, waarop hij bij zichzelf te rade moet gaan, hoe hij in het leven staat en wat werkelijk van waarde is voor hem of haar. Hoe ziet de balans eruit tussen  waarden als vriendschap, liefde, geluk, mededogen met anderen, en het hebben van mooie spullen en een financieel zekere toekomst?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 14 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm