Leesmenu 14 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 14 december.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 14 december – Dagtekst

God zal komen om zijn volk te redden

3 Volk van Israël, houd moed, geef niet op! 4 En zeg tegen de mensen die de moed verloren hebben: ‘Jullie moeten sterk zijn. Jullie hoeven niet bang te zijn. Want God zal komen om jullie vijanden te straffen. Hij komt jullie bevrijden.’ 5 Als God jullie bevrijd heeft, zullen blinde mensen kunnen zien. En dove mensen kunnen dan horen. 6 Mensen die niet konden lopen, zullen springen als herten. En mensen die niet konden spreken, zullen roepen en zingen. De woestijn zal vol water zijn, door het droge land zullen rivieren stromen.7 De droge gebieden zullen veranderen in meren. Er zullen rivieren stromen op plekken waar nooit water was. En er zullen waterplanten groeien op plekken waar eerst woestijndieren leefden.

Er komt een weg naar Jeruzalem

8-9 Dan zal er een weg lopen naar Jeruzalem, de Heilige Weg. Mensen die niet doen wat God wil, kunnen die weg niet gebruiken. Want die weg is alleen voor de mensen die bevrijd zijn door de Heer. Er zullen geen leeuwen of andere wilde dieren zijn. 10 De mensen die door de Heer bevrijd zijn, zullen terugkomen in Jeruzalem. Ze zullen stralen van blijdschap, ze zullen juichend de stad binnengaan. Niemand zal nog jammeren of huilen.

Avondgebed: Jesaja 35:3-10

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Als balsem voor de ziel

Als balsem voor de ziel klinken deze woorden uit de mond van Jesaja in opdracht van God, de heilige van Israël.  Het volk krijgt zijn verdiende straf, maar ze worden ook bemoedigd om het vol te houden. Ze zullen niet doof en blind blijven.

Als vele eeuwen later de discipelen van Johannes de Doper namens Johannes aan Jezus komen vragen of Hij de beloofde messias of dat ze nog op iemand anders moeten wachten, begint Jezus antwoord met het citaat uit Jesaja 35:5, zoals in Lucas 7:33 opgetekend:

22 Jezus zei tegen de mannen: ‘Ga terug naar Johannes. En vertel hem alles wat je hier ziet en hoort: Blinde mensen kunnen zien. Mensen die niet konden lopen, lopen rond. Mensen met een huidziekte zijn beter. Dove mensen kunnen horen. Dode mensen leven weer. En arme mensen horen het goede nieuws. 23 Het echte geluk is voor iedereen die vertrouwen in mij heeft.’

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

Balsem voor de ziel

Als balsem voor de ziel klinken deze bekend geworden woorden uit de mond van Jesaja. Het zijn de woorden die Jezus later citeert, wanneer de leerlingen van Johannes de Doper namens Johannes aan Jezus komen vragen of Hij de beloofde Messias is, of dat ze nog op iemand anders moeten wachten (Luc.7:33).

Als Jesaja deze woorden uitspreekt, weet hij nog niet dat ze betrekking hebben op Jezus Christus. (Christus betekent Gezalfde). Hij, de Messias, is de levende vervulling van Jesaja’s profetieën over de ‘Dienaar van God’, de ‘nieuwe Koning’, de ‘Telg’, het ‘rijsje aan de tronk van Israï’- de vader van koning David (Jes. 11:1). Deze man is de Redder die zijn volk komt bevrijden.

De weg ligt open voor het volk om terug te keren naar hun God en Heer. En ze zullen ook meemaken dat de woestijn van hun ziel opnieuw tot bloei komt…

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 14 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm