Leesmenu 14 juli

Morgengebed lezing

  • Psalmen 71
  • Ester 6

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

  • Psalmen 72
  • Johannes 6

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

  • Psalmen 73
  • Ester 7

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

  • Psalmen 74
  • 1 Tessalonicenzen 4

Keer terug naar Nachtgebed

 

Leesmenu 14 juli

Esters wens

‘Majesteit,’ gaf koningin Ester ten antwoord, ‘als u mij gunstig gezind bent, wees dan zo goed mij en mijn volk te sparen. Dat is mijn verzoek, dat is mijn wens. Want men heeft mij en mijn volk verkocht om ons te doden en te vernietigen. Waren wij verkocht als slaven, ik zou gezwegen hebben, ik zou de koning daarmee niet willen lastigvallen.’ ‘Wie is de man die eropuit is zulke dingen te doen? Waar is hij?’ vroeg koning Ahasveros. ‘De man die tegen ons is, onze vijand, dat is Haman, die schurk daar!’ antwoordde Ester. Haman deinsde van schrik voor de koning en de koningin terug.

 

Avondgebed Ester 7 verzen 3-6.

 

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999.

Niet over 1 nacht ijs

Ze is in vol ornaat naar de koning gegaan: koningin Ester. Met gevaar voor eigen leven. Als Ahasveros haar zijn gouden scepter niet had aangereikt, was ze ter dood veroordeeld. Maar Ester heeft alle opties overwogen. Ze is zeker van haar zaak: dit is het enige wat ze kan en moet doen om haar volk, familie en zichzelf te redden van de ondergang.

Esters wens

Ik bewonder haar tact en slimheid. Ze neemt zowel Ahasveros voor zich in als Haman, zijn topadviseur. Beiden nodigt ze tot twee keer toe uit voor een intiem etentje. De koning begrijpt heus wel dat ze een wens op het hart heeft.  Wat zou Ester toch nog te wensen hebben met zoveel luxe en weelde aan het hof, vraagt hij zich af. En waarom stelt ze haar vraag uit?

Het verhaal neemt die nacht en de daaropvolgende dag een bizarre wending, ten gunste van Ester, Mordechai en het Joodse volk.

Niet 1 keer wordt Gods naam in het boek Ester genoemd, maar zijn aanwezigheid en leiding wordt tastbaar tussen de regels door van dit adembenemende verhaal.

©Elise G. Lengkeek
Deel dit bericht via Twitter

 

 

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.