Leesmenu 14 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 14 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 14 oktober – Dagtekst

Wie dicht bij God is, is veilig

Wie dicht bij God is, is veilig
21 Vroeger was ik vaak kwaad van binnen.
Ik vond het leven niet eerlijk.
22 Ik begreep er niets van,
ook al was ik dicht bij u.

23 Maar nu weet ik
dat u er altijd voor mij bent.
U houdt mijn hand vast,
24 u leidt me en u geeft me raad.
En eens zult u mij bij u nemen.

Avondgebed:  Psalm 73:21-24.

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

We begrijpen niets van God

Als de leviet Asaf deze psalm schrijft, heeft hij een geloofscrisis achter de rug. Hij heeft zich boos gemaakt over het kwaad en onrecht in de wereld. Hij is ook boos geweest op God. Vol onbegrip ook. Waarom laat God zoveel ellende op aarde toe voordat Hij gaat ingrijpen?

In Psalm 73 klinkt de echo van het boek Job en Psalm 37 van David: waarom gaat het slechte mensen voor de wind  en worden goede, onschuldige mensen vertrapt?

Klaagpsalmen als deze hebben steeds een vergelijkbare opbouw. Eerst stort de klager zijn hart uit bij God. Hij staat te bonken op diens deur. “God, doe open. U gaat ons toch niet vergeten?”

Vervolgens blijkt dat God elke rauwe kreet, elke gesmoorde snik en elke zucht hoort. Hij antwoordt ook altijd. Op zijn tijd. Nooit op ons commando. Dat is keer op keer een bittere les voor ons, ongeduldige mensen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 14 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm