Leesmenu 14 september

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 14 september. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 14 september.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 14 september – Dagtekst

De Heer zal zijn volk opnieuw helpen

2 De Heer zegt: ‘Volk van Israël, jullie voorouders ontsnapten aan hun vijanden, en vluchtten de woestijn in. Toen ben ik gekomen om hen te helpen. Ik ging met hen mee en bracht hen naar een plaats om uit te rusten. 3 Ik heb altijd van mijn volk gehouden, mijn liefde duurt eeuwig. Daarom zal ik ook aan jullie mijn liefde laten zien. Ook jullie zullen zeggen: ‘De Heer is gekomen om ons te helpen.’
4 Ik zal weer een groot volk van jullie maken. Het land zal weer opgebouwd worden. Er zal weer gedanst en gezongen worden, er zal weer muziek klinken in het land. 5 Jullie zullen weer wijngaarden aanleggen op de heuvels van Samaria. En jullie zullen daar zelf de druiven plukken.
6 Er komt een dag dat Israël weer één volk is. Dan wordt er geroepen vanuit de Efraïm-bergen: ‘Kom allemaal mee naar Jeruzalem! We gaan naar de tempel van de Heer, onze God.’’

Morgengebed: Jeremia 31:1-6

De  Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Gods eeuwigdurend geduld

God heeft de profeet Jeremia opdracht gegeven om tegen alle verdrukking in, zijn boodschap aan het volk Israël mee te geven. De kern van die boodschap is: het volk Israël wordt vreselijk gestraft, vanwege zijn voortdurende ontrouw aan God. Zijn zorg en liefde, enhun redding uit de handen van vijanden interesseert ze niet. Hun afgoden zijn belangrijker.

Jeremia heeft het bepaald niet makkelijk met deze taak. Hij wordt mishandeld, geslagen, opgesloten,  vele malen met de dood bedreigd en zelfs in een modderput gevangen gehouden. Alleen omdat hij verontrustende boodschappen namens God brengt. Ondertussen kan en wil hij niet anders dan zijn missie volbrengen. Hij is geraakt door Gods eeuwige geduld om via zijn profeten het volk te blijven vertellen wat zijn wil en wet is.

En gelukkig heeft God op zijn tijd ook goed nieuws voor zijn onwillige en koppige volk: zoals in Jeremia 31.

Heel dit hoofdstuk ademt Gods verlangen en liefde naar zijn lieveling, Israel. Hoe is dat mogelijk, na alles wat dit volk hem heeft aangedaan? Het is zijn kind. Zijn ongehoorzame, koppige en dwarse kind. Door schade en schande zal het wijs worden. Het is ontroerend om te lezen wat God van plan is met zijn volk: Hij zal het thuisbrengen en koesteren aan zijn hart.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 14 september.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm