Leesmenu 15 oktober

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 15 oktober.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 15 oktober – Dagtekst

God is een eerlijke rechter

5 Tegen trotse mensen zegt God:
‘Waarom vind je jezelf zo geweldig?’
Tegen slechte mensen zegt hij:
‘Waarom vind je jezelf zo goed?
6 Doe niet zo trots,
denk niet dat je de beste bent!’

7 Er komt geen redding uit het oosten,
niet uit het westen,
en niet uit het zuiden.
8 De redding komt van God,
hij is een eerlijke rechter.
Aan sommige mensen geeft hij macht,
maar anderen vernedert hij.

Morgengebed:  Psalm 75:5-8

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel, in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Wie bepaalt wat je waard bent?

Veel mensen lopen rond met een beschadigd zelfbeeld. Door hun opvoeding, door een traumatische ervaring op de werkvloer of omdat ze al vanaf hun kind-zijn gepest werden. Er zijn veel cursussen die hulp bieden om een nieuw en positief zelfbeeld te creëren, maar geen ervan raakt zo diep de kern als deze verzen uit Psalm 75.

De basis onder mijn zelfbeeld is definitief veranderd, door Psalm 75 beter te leren begrijpen vanuit deze bekende regel uit Psalm 27:10: “ U blijft vol liefde voor mij zorgen, ook als iedereen mij verlaat, zelfs als mijn vader en moeder mij verlaten.”

Welk etiket anderen mij ook opplakken: God weet wie ik ten diepste ben. Hij heeft mij gemaakt. Hij kent mijn hart beter dan ikzelf. Bij hem en zijn oordeel als Rechter over mij en al die anderen, ben ik veilig. Dat geeft mij een gezond zelfvertrouwen terug.

Asaf heeft Psalm 75 geschreven om een heel speciale reden…

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 15 oktober.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm