Leesmenu 16 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 16 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 16 augustus – Dagtekst

Spreuken over wijsheid

9 Spreek niet tegen dwaze mensen, want zij hebben geen respect voor je wijze woorden. 10 Verander de grenzen van een gebied niet, steel geen grond van kinderen zonder vader. 11 Want de Heer beschermt hen, hij zal hen verdedigen.Goede 12 Luister goed naar mensen die jou iets kunnen leren, luister aandachtig naar hun goede raad.

Morgengebed: Spreuken 23 :9-12

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Wijsheid als rode draad

Eenmaal vertrouwd met het lezen van spreuken in het Boek Spreuken, ontdek je hoe moeilijk het is ze te ordenen naar onderwerp.

In dit gedeelte gaat het over de zinloosheid van een discussie met mensen die gespeend zijn van enig inzicht en wijsheid. Vervolgens komt het niet-schenden van de rechten van wezen aan de orde: ‘pak hun het land niet af waar ze recht op hebben.’ Het is immers de grond van hun bestaan. Tenslotte volgt het advies om kinderen niet al te zacht aan te pakken zolang ze nog van alles moeten leren. De schakel die ze verbindt is het woord wijsheid.

Het getuigt van inzicht wanneer je dom gepraat in de kiem smoort. En wanneer je grenzen respecteert van anderen, stel je je bescheiden op tegenover God en je naaste. Het vraagt liefde en moed om  je kinderen maar niet wat te laten aanmodderen met regels. Wanneer ze liefdevol maar duidelijk terechtgewezen worden bij hun interpretatie van die regels,. leren ze bij het opgroeien waarden en normen te accepteren en te respecteren.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 16 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm