Leesmenu 16 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 16 december.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 16 december – Dagtekst

Hizkia vraagt Jesaja om raad

1 Toen koning Hizkia hoorde wat er gezegd was, scheurde hij van verdriet zijn kleren. Hij trok rouwkleren aan en ging naar de tempel van de Heer. 2 Toen liet hij Eljakim en Sebna bij zich komen, samen met de belangrijkste priesters. En hij zei dat zij ook rouwkleren moesten aantrekken.
Daarna stuurde Hizkia hen naar de profeet Jesaja, de zoon van Amos,3 met het volgende bericht: ‘Jesaja, het gaat niet goed met mij en mijn volk. We worden bang gemaakt, vernederd en gestraft. En ik kan mijn volk niet redden, hoe graag ik dat ook wil. Ik voel me als een vrouw die moet bevallen, maar er niet de kracht voor heeft.
4 Maar misschien heeft de Heer, de levende God, gehoord hoe Sanherib hem beledigd heeft. En misschien zal hij Sanherib daarom straffen. Bid daarom voor ons volk, Jesaja, bid voor de mensen die nog in leven zijn.’
5 Met dat bericht kwamen de dienaren van Hizkia bij Jesaja. 6 En Jesaja antwoordde: ‘Dit zegt de Heer tegen koning Hizkia: ‘U hoeft niet bang te zijn voor de koning van Assyrië, die mij beledigd heeft. 7 Want ik zal hem bang maken. Ik zal hem zulk slecht nieuws brengen, dat hij teruggaat naar zijn eigen land. En ik zal ervoor zorgen dat hij daar gedood wordt.’’

Morgengebed: Jesaja 37:1-5

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. .

Meditatie

Persoonlijke boodschappen van God

De agressieve boodschap van Sanherib, de koning van Assyrië, is keihard aangekomen bij Hizkia. Hij heeft daarom besloten Jesaja te raadplegen, want hij weet van zichzelf dat hij niet in staat is zijn volk te redden uit handen van Sanherib. Maar als leider voelt hij zich zeer verantwoordelijk voor het welzijn van zijn mensen.

Dan komt de profeet Jesaja inderdaad met twee persoonlijke boodschappen van God. Eén vol troost voor Hizkia, in bijna tedere bewoording. Hizkia mag zich veilig weten en het volk zal weer worden als een plant met sterke wortels.

Ook Sanherib krijgt bezoek van Jesaja. God roept Sanherib ter verantwoording voor de beledigingen aan Gods adres en zijn ongenaakbare trots. Hij krijgt te horen dat de Almachtige tussen hem en de stad Jeruzalem met haar inwoners zal gaan staan. Sanherib zal niets kunnen beginnen.

Maar Sanherib luistert niet en zet zijn plan door. De gevolgen zijn verschrikkelijk. De Griekse geschiedschrijver Herodotus heeft in 400 v. Chr. deze ondergang beschreven.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 16 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm