Leesmenu 16 januari

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 16 januari.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 16 januari  – Dagtekst

De oudste gaat voor de jongste

16 Nu had Laban twee dochters; de oudste heette Lea, de jongste Rachel. 17 Lea’s ogen hadden geen glans, maar Rachel was mooi en aantrekkelijk. 18 Jakob was verliefd op Rachel, daarom zei hij tegen Laban: ‘Ik zal zeven jaar voor u werken om Rachel, uw jongste dochter.’ 19 Laban antwoordde: ‘Ik kan haar beter aan jou geven dan aan een ander. Je kunt dus blijven.’ 20 Zo werkte Jakob zeven jaar om Rachel, maar voor zijn gevoel waren het maar een paar dagen, zo veel hield hij van haar.
21 Toen zei Jakob tegen Laban: ‘De termijn is om. Geef me nu mijn vrouw, ik wil met haar slapen.’ 22 Laban nodigde alle inwoners van de stad uit en gaf een feest. 23 Toen de avond was gevallen bracht hij zijn dochter Lea bij Jakob, en Jakob sliep met haar. 24 Ook gaf Laban haar een van zijn slavinnen mee, Zilpa. 25 ’s Morgens ontdekte Jakob dat het Lea was met wie hij had geslapen. ‘Hoe hebt u mij dit kunnen aandoen!’ wierp hij Laban voor. ‘Ik heb toch om Rachel bij u gewerkt? Waarom hebt u me zo bedrogen!’ 26 Laban antwoordde: ‘Het is hier niet de gewoonte om de jongste vóór de oudste uit te huwelijken. 27 Wacht daarom tot de bruiloftsweek met de een voorbij is, dan krijg je ook de ander, op voorwaarde dat je nog eens zeven jaar voor me werkt.’

Morgengebed: Genesis 29: 16-27

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

De bedrieger bedrogen…

Daar had Jacob waarschijnlijk nooit bij stilgestaan: dat hij op nagenoeg dezelfde manier bedrogen zou kunnen worden. Het is niemand minder dan de vader van zijn aanstaande bruid Rachel. De vrouw van zijn hart, de vrouw van zijn dromen, voor wie 7 jaar hard werken zijn verdampt op de dag dat hij haar denkt te trouwen. Maar Laban wil zijn onaantrekkelijke, eerstgeboren dochter toch liever eerst van een echtgenoot en een toekomst met kinderen verzekeren. Zij gaat wat hem betreft voor Rachel.

De geschiedenis herhaalt zich

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Zoals Jacob misbruik maakte van de blindheid van zijn vader (die in het duister tastte over de ware identiteit van de zoon die zich meldde om de grote zegen te ontvangen), zo weet ook Laban handig gebruik te maken van de duisternis en de sluier die de ware identiteit van de bruid verhuld. Jacob krijgt deze keer niet de beloning, de zegen waarop hij had gerekend en waarvoor hij had gewerkt.

Gedwongen tot afzien

Laban stelt hem gerust. Het komt goed.  Hij krijgt Rachel een week later. Op voorwaarde dat hij nog eens 7 jaar voor Laban zal werken. Het getal 7 staat in de Bijbel symbool voor de ultieme volheid, vervulling van een tijdsperiode, een groots en meeslepend verlangen. Opnieuw wordt Jacob tot een omweg gedwongen voor hij werkelijk de beloofde Zegen in ontvangst mag gaan nemen. Zijn eigen gekozen rechtstreekse route naar het innen van Gods belofte heeft hem letterlijk tot afzien gedwongen.

©Elise G. Lengkeek

Deel dit bericht via Twitter