Leesmenu 16 juli

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 16 juli. Schakel na de Bijbellezing terug naar Leesmenu 16 juli.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 16 juli  – Dagtekst

Ondanks alles dankt Job de Heer

20 Toen Job dat hoorde, scheurde hij van verdriet zijn kleren kapot. Hij knipte zijn hoofd helemaal kaal, en liet zich van ellende op de grond vallen. 21 Hij zei: ‘Ik had niets toen ik geboren werd. Ik zal ook niets hebben als ik begraven word. De Heer heeft mij alles gegeven, en de Heer heeft alles weer van mij afgenomen. Toch blijf ik de Heer danken!’
22 Job maakte veel ellende mee, maar toch deed hij geen slechte dingen. En hij gaf God nergens de schuld van.

Morgengebed: Job 1:20-22

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Een verschrikkelijke confrontatie

God en het kwaad: hoe verhouden die zich tot elkaar? Zelf getroffen door groot verdriet en lijden, zocht de conservatieve rabbijn Harold Kushner naar een antwoord. In zijn boek Als ‘t kwaad goede mensen treft (1983) komt hij tot de conclusie dat God niet almachtig is. Dat Hij al het lijden en verdriet in deze wereld niet kan voorkomen of verhelpen. Hij ontfermt zich hoogstens; troost mensen die bidden en sterkt hen die geloven, meer niet.

In het Bijbelboek Job maken we kennis met Job:rijk,rechtvaardig en trouw aan God. Juist hem treft een onverklaarbaar lijden.

We weten alleen van hem dat hij uit Us komt, ergens achter Damascus. De profeet Ezechiel noemt hem in één adem met Noach en Daniel als de drie meest rechtvaardige mannen op aarde (Ez. 14:14,20). Ook de apostel Jakobus prijst zijn volhardend geloof (Jak. 5:10-11). Ondanks de ontbrekende historische feiten is de boodschap van Job er niet minder boeiend en universeel om.

God wijst Satan op zijn trouwe dienaar Job. Satan betwijfelt openlijk Jobs trouw met al die rijkdom. Hij wil hem wel eens testen.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 16 juli.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm