Leesmenu 16 september

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 16 september.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 16 september – Dagtekst

Gods belofte voor de Rechabieten

18 Daarna bracht Jeremia deze boodschap aan de Rechabieten: ‘De machtige Heer, de God van Israël, zegt: ‘Jullie zijn gehoorzaam geweest aan jullie voorvader Jonadab. Jullie hebben je aan al zijn regels gehouden. Jullie deden precies wat hij tegen jullie gezegd heeft. 19 Daarom zeg ik, de machtige Heer, de God van Israël: De familie van Jonadab, de zoon van Rechab, zal altijd blijven bestaan. En zijn nakomelingen zullen mij altijd dienen.’’

Morgengebed:  Jeremia  35: 18-19

Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Een wijnproeverij in de tempel?

Tijdens de regering van koning Jojakim (2 Kon. 24) valt Nebukadnessar van Babylonië Juda binnen. In Het is dus oorlog, maar Jeremia moet van God de Rechabieten uitnodigen om naar de tempel te komen; naareen zijhal waar de niet-Joden welkom zijn. Daar moet Jeremia een tafel dekken voor een wijnproeverij!

Maar nu eerst iets over Rechabieten; een nomadenstam die strikt leeft naar hun oude regels, waaronder het verbod op alcoholgebruik. Wel verbonden met Israël, maar niet horend bij Gods volk.. Ze zijn nakomelingen van de Keniet Rechab, lid van een Midjanitische stam die vroeger met de Israëlieten had samengewerkt tijdens hun verovering van Kanaän.

Rechabs zoon Jonadab ontmoeten we wanneer hij Jehu gaat helpen met zijn goddelijke opdracht om het koningshuis van Achab uit te roeien.(2 Kon. 10). Het aanbod om naar de tempel te komen, wordt van harte aangenomen. Maar de uitnodiging om van de wijn te drinken wijzen de Rechabieten resoluut van de hand. Ze zeggen trouw te willen blijven aan de voorschriften van hun voorvader Jonadab.

Dat spreekt tot Gods hart, die mentaliteit. Ze behoren niet tot Israel, maar Hij zegent hen in deze keuze ruimhartig en gul. Want God is zelf goed en trouw aan zijn principes en de Rechabieten begrijpen dat beter dan zijn eigen volk.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 16 september.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm