Leesmenu 17 augustus

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 17 augustus.

NOTA BENE: De Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 17 augustus – Dagtekst

Spreuken over goede woorden

11 De juiste woorden op het juiste moment zijn prachtig,
net als gouden appels op een zilveren schaal.
12 Een goed advies is heel waardevol,
net als een mooie ring van zuiver goud.

13 Een betrouwbare boodschapper maakt zijn baas blij,
net zoals ijskoud water op een warme dag mensen blij maakt.

14 Het is vervelend als mensen dingen beloven, maar ze niet doen,
net zo vervelend als regenwolken die geen regen brengen.

15 Met geduld kun je zelfs een heerser overtuigen,
met vriendelijke woorden maak je zelfs een vijand kalm.

Morgengebed: Spreuken 25:11-15

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Bijbel in Gewone Taal. © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap

Meditatie

Woorden die maken of breken

Woorden: je kunt er een ander mee vermoorden of zegenen. De macht van het woord is ontzagwekkend. Dat vinden zowel de spreukendichter als de apostel Jakobus in zijn brief aan de Joden ver weg en dichtbij. “11 Uit een bron stroomt nooit de ene keer zoet water en de andere keer bitter water. 12 Uit een bron met zout water kan nooit zoet water stromen. Van een vijgenboom komen geen olijven, en van een druivenplant komen geen vijgen. Nee, vrienden, dat kan niet.”(Jak. 3:11-12).

Het kan volgens hem niet waar zijn dat een mens het ene moment met zijn mond God looft en een kwartier later zijn naaste beschimpt.

Tussen het ontstaan van het boek Spreuken en de brief van Jakobus zitten vele eeuwen. Maar dit thema blijft altijd actueel!. Wat zeg je tegen iemand? Over iemand? Ben je je ervan bewust wat je woorden kunnen uitwerken in het leven van de ander?

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 17 augustus.

©Elise G. Lengkeek

Tweet

Wist je dat…

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm