Leesmenu 17 juni

Paulus vertrouwt op Gods kracht

1-2 Ik weet dat er over mij gezegd wordt: ‘Paulus durft streng tegen je te zijn, zolang hij ver weg is. Maar als hij bij je komt, is hij een slappeling.’ Maar luister: Denk eraan dat Christus altijd vriendelijk en geduldig was! En luister alsjeblieft naar wat ik van jullie vraag.
Als ik bij jullie kom, wil ik liever niet laten zien hoe streng ik kan zijn. Als apostel mag ik streng zijn. En ik durf echt wel boos te worden op de mensen die zeggen dat ik een slappeling ben. Maar jullie moeten ervoor zorgen dat dat niet nodig is.3-5 Natuurlijk, ik ben een zwak mens, zoals iedereen. Maar ik doe mijn werk niet met menselijke kracht, ik vertrouw op Gods kracht! God maakt mij sterk. Zo kan ik vechten voor de waarheid! Ik strijd tegen alles wat mensen beweren. Al hun mooie woorden, hun grote verhalen en geweldige ideeën. Ik laat zien dat dat allemaal onzin is. Want de kennis over God is de enige waarheid. En we moeten alleen Jezus Christus gehoorzamen. 6 Jullie moeten in alles gehoorzaam zijn aan Christus. Dan zal ik ervoor zorgen dat iedereen die niet wil luisteren, gestraft wordt.

Nachtgebed: 2 Korintiërs 10 verzen 3-4

 Wapens van goddelijke makelij

In zijn 2e brief aan de Korintiers keert Paulus zich onder andere tegen de hoogmoed van zijn tegenstanders: Joodse christenen die met aanbevelingsbrieven uit Jeruzalem gekomen zijn en daar prat op gaan. Ze beweren dat Paulus zwak is, zichzelf aanprijst en de gemeente uitbuit.  Paulus ontmaskert deze onruststokers als ‘schijnapostelen’ .

Netelige kwestie

In zijn brief besteedt Paulus relatief veel aandacht aan die netelige kwestie  (in hoofdstuk 3, 11 en 12). Die zogeheten ‘geweldige apostelen’ hebben het zaad van een ander evangelie gezaaid. Dat blijkt uit hun gedrag: ze laten zich betalen voor hun geestelijke arbeid. Ze claimen ‘dienaren van Christus’ te zijn, maar ze dienen voornamelijk zichzelf.

Strijden voor het onversneden evangelie

Paulus’ verweer is krachtig en authentiek. Vooral nu hij zijn ‘goddelijke wapens’ uit de kast haalt om hun bolwerk in Jezus’ naam  te vernietigen. Daarna zal blijken dat geen van hun opstandige redeneringen zal standhouden. Zo maakt Paulus zich sterk voor het onversneden evangelie van Jezus Christus, die hem immers persoonlijk is verschenen.

De Bijbeltekst in deze uitgave is ontleend aan de Groot Nieuws Bijbel met Deuterocanonieke Boeken (Met aantekeningen), ©Nederlands Bijbelgenootschap & Katholieke Bijbelstichting 1999

©Elise G.Lengkeek

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

 Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed lezing

Keer terug naar Nachtgebed

Deel dit bericht via Twitter

 

Start The Conversation

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.