Leesmenu 17 maart

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 17 maart. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Nota bene: Met een (gratis) account  op www.debijbel.nl kun je ook andere vertalingen aanklikken, bijvoorbeeld de NBV21. Daarnaast heb je direct toegang tot allerlei achtergrondinformatie over bijbelse onderwerpen. 

Leesmenu 17 maart  – Dagtekst

Niets anders meer nodig dan dat Ene

De vrouw gaat terug naar de stad

27 Op dat moment kwamen de leerlingen terug. Ze waren verbaasd dat Jezus met een vrouw aan het praten was. Maar toch vroegen ze niet: ‘Waarom praat u met haar? Wat wilt u?’
28 De vrouw liet haar waterkruik staan, en ging terug naar de stad. Daar zei ze tegen de mensen: 29 ‘Kom mee! Er is iemand die alles van mij weet. Dat moet de messias zijn!’ 30 De mensen liepen de stad uit en gingen naar Jezus toe.

De tijd van de oogst is gekomen

31 Intussen zeiden de leerlingen tegen Jezus: ‘Meester, eet toch iets.’ 32 Maar Jezus zei: ‘Ik leef van iets dat jullie niet kennen.’ 33 De leerlingen zeiden tegen elkaar: ‘Hoe kan dat? Heeft iemand hem soms eten gebracht?’ 34 Maar Jezus zei: ‘Ik leef van gehoorzaamheid aan God. Ik werk namens hem, en dat werk zal ik afmaken.

Middaggebed: Johannes 4:27-34

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Een ongewoon gesprek

Als de leerlingen terugkomen uit Samaria, waar ze eten hebben gekocht voor zichzelf en de Meester, geloven ze hun ogen niet. Jezus is in gesprek met een vrouw! En nog wel een Samaritaanse ook. Opmerkelijk, want in de tijd van Jezus ging een rabbi nooit het gesprek aan met een vrouw. Bovendien hadden de Joden en Samaritanen een slepend religieus conflict over de omvang van de heilige boeken en de juiste plaats waar God aanbeden moest worden. Daarom wilden ze nooit samen eten of drinken.

Maar geen van de leerlingen waagt het kritiek te hebben op de vrouw of op de Meester. Ze hebben in de gaten dat die twee zojuist een heel ernstig gesprek hebben gehad.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 17 maart.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm