Leesmenu 17 maart

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint.De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 17 maart.

De Bijbel in Gewone Taal kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed.(Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!)

NOTA BENE: De lezingen in de app zijn omwille van de toegankelijkheid gekozen in Bijbel in Gewone Taal. Liever een andere vertaling gebruiken? Onder de menubalk van Bijbel.nl staat naast de aanduiding van het bijbelhoofdstuk (bijvoorbeeld Psalm 1) het vakje met de vertaling. Klik op het pijltje om naar de gewenste vertaling te gaan.

Als je een (gratis) account aanmaakt op debijbel.nl krijg je bovendien toegang tot allerlei achtergrondinformatie en kun je teksten markeren. Maak nu een account aan op debijbel.nl: www.debijbel.nl

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

Leesmenu 17 maart  – Dagtekst

Niets anders meer nodig dan dat Ene

De vrouw gaat terug naar de stad

27 Op dat moment kwamen de leerlingen terug. Ze waren verbaasd dat Jezus met een vrouw aan het praten was. Maar toch vroegen ze niet: ‘Waarom praat u met haar? Wat wilt u?’
28 De vrouw liet haar waterkruik staan, en ging terug naar de stad. Daar zei ze tegen de mensen: 29 ‘Kom mee! Er is iemand die alles van mij weet. Dat moet de messias zijn!’ 30 De mensen liepen de stad uit en gingen naar Jezus toe.

De tijd van de oogst is gekomen

31 Intussen zeiden de leerlingen tegen Jezus: ‘Meester, eet toch iets.’ 32 Maar Jezus zei: ‘Ik leef van iets dat jullie niet kennen.’ 33 De leerlingen zeiden tegen elkaar: ‘Hoe kan dat? Heeft iemand hem soms eten gebracht?’ 34 Maar Jezus zei: ‘Ik leef van gehoorzaamheid aan God. Ik werk namens hem, en dat werk zal ik afmaken.

Middaggebed: Johannes 4:27-34

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Een ongewoon gesprek

Als de leerlingen terugkomen uit Samaria waar ze eten hebben gekocht voor zichzelf en de Meester, geloven ze hun ogen niet. Jezus is in gesprek met een vrouw! En nog wel een Samaritaanse ook. Opmerkelijk, want in de tijd van Jezus ging een rabbi nooit het gesprek aan met een vrouw. Bovendien hadden de Joden en Samaritanen een religieus conflict over de omvang van de heilige boeken behoorde en de juiste plaats waar God aanbeden moest worden. Daarom wilden ze nooit samen eten of drinken.

De vrouw laat alles achter

Maar geen van de leerlingen waagt het kritiek te hebben op de vrouw of op de Meester. Ze hebben in de gaten dat die twee zojuist een heel ernstig gesprek hebben gehad. Ze weten niet wát er is gezegd, maar de vrouw straalt van geluk en laat alles waarvoor ze zich moeite heeft getroost, achter bij de put. Haar gevulde kruik met water, haar verknipte leven, haar twijfel en zorgen. Iedereen in Samaria moet weten dat ze de beloofde messias heeft ontmoet én gesproken. En ze wordt geloofd!

Waar haalt Jezus Zijn energie uit?

Heel Samaria loopt te hoop. De messias bij de bron van Jacob? Er is niemand die de vrouw beschuldigd van kletspraat. Ze willen zelf nu ook de meesias ontmoeten. In de verte zien de leerlingen al die mensen aan komen. Ze dringen er bij Jezus op aan dat Hij nu toch eerst even moet eten. Straks wordt het zo druk. Maar Hij geeft weer zo’n raadselachtig antwoord. Vertaald uit het Grieks: ‘Ik heb voedsel om te eten dat jullie niet kennen’. De leerlingen denken eerst dat Hij al gegeten heeft (met de vrouw?) .

Dan verklaart Jezus zich nader:  De wil doen van Hem die Mij gezonden heeft, en Zijn werk afmaken: dat is Mijn reden van bestaan. Dát geeft Mij energie en kracht.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 17 maart.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm