Leesmenu 18 december

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 18 december.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. (Als de link het niet meteen doet, klik hem voor de 2e keer aan!) Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 18 december – Dagtekst

Alleen God bepaalt de toekomst

25 God zegt tegen de goden: ‘Vanuit het oosten, waar de zon opkomt, liet ik een koning komen. Die koning heeft laten zien hoe machtig ik ben. Hij heeft veel volken verslagen, en hun leiders heeft hij gedood.
26 Hebben jullie dat lang geleden al voorspeld? Hebben jullie gezegd dat die koning zou komen? Kunnen de mensen nu zeggen: ‘Ja, de goden hadden gelijk’? Nee! Niemand van jullie heeft voorspeld dat die koning zou komen. Niemand van jullie heeft mij en mijn volk iets verteld. Jullie lieten niets van je horen!
27 Ik was de eerste die het in Jeruzalem bekendmaakte. Ik stuurde een boodschapper naar de stad die zei: ‘Let op, de koning komt eraan!’
28 Goden, ik kijk naar jullie. Maar niemand van jullie kan mij en mijn volk raad geven. Niemand kan mijn vragen beantwoorden. 29 Jullie kunnen niets, jullie hebben geen enkele macht. Jullie zijn maar beelden die helemaal niets betekenen.’

Morgengebed: Jesaja 41:25-29

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap.

Meditatie

Uit welke bron put je kennis

Toekomstvoorspellers en dromenlezers zijn van alle tijden. En al naar gelang ze succes hebben met hun werk, verdienen ze er hun brood mee.

Wat zijn die voorspellingen waard? God verbiedt zijn volk waarzeggers en roedewichelaars te raadplegen (Lev. 19:31, 20:6; Deut. 18:10) en Paulus bestraft de waarzeggende geest van een meisje dat ‘ware’ dingen zegt over deze dienstknechten van de allerhoogste God. (Hand. 16:19-40)

Waarom reageert God hier zo fel? Waarom spot Hij ongenadig hard met de ‘waardeloze’ afgoden van zijn volk?

Omdat Hij doorziet hoe zijn tegenstander, de duivel, te werk gaat. De duivel is machtig in het kwaad. En deelt royaal zijn ‘gaven’ uit aan degenen die hém willen dienen. Jezus noemt hem niet voor niets ‘aartsleugenaar’, ‘vader van de leugen’ (Joh. 8:44).

Toch blijft de duivel ook zelf een geschapen wezen, met beperkte macht en middelen. Maar de schade die hij daarmee in Gods werk heeft aangericht, is ontstellend. God wil niet dat zijn kinderen voor hun visie op de toekomst uit dezelfde misleidende bron putten, als mensen die buiten God om zekerheid zoeken voor de toekomst.

Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 18 december.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm