Leesmenu 18 januari

Introductie

Het getijdengebed bid je bij voorkeur op de ‘scharnierpunten’ van de dag. Dus wanneer voor jou de morgen, de middag, de avond of de nacht begint. De Bijbellezingen voor de lectio divina vandaag vind je in Leesmenu 18 januari.

Morgengebed lezing

Keer terug naar Morgengebed

Middaggebed lezing

Keer terug naar Middaggebed

Avondgebed lezing

Keer terug naar Avondgebed

Nachtgebed

Keer terug naar Nachtgebed

NOTA BENE: Zowel de Bijbel in Gewone Taal als de Nieuwe Bijbelvertaling NBV21 kun je direct online meelezen op debijbel.nl. Klik in het Leesmenu van deze dag op de link van het bijbelgedeelte bij elk gebed. Je kunt meteen starten met bijbellezen. Schakel na lezing terug naar het Leesmenu van de website Mijn getijdengebed. Maak nu een (gratis) account aan op www.debijbel.nl  en krijg toegang tot allerlei achtergrondinformatie.

Leesmenu 18 januari  – Dagtekst

Het einde van Jakobs reis

18 Daarna ging Jakobs reis uit Paddan-Aram weer verder. Hij kwam bij Sichem, een stad in Kanaän. Op een stuk land dicht bij de stad zette hij zijn tenten op. 19 Dat stuk land was van de zonen van Chamor. Chamor was de man die de stad Sichem gebouwd had. Jakob kocht het stuk land voor 100 zilverstukken. 20 Hij bouwde daar een altaar. Dat noemde hij ‘God is de God van Israël’.

Morgengebed: Genesis 33:18-20

De tekst in deze uitgave is ontleend aan: Bijbel in Gewone Taal © 2014 Nederlands Bijbelgenootschap. 

Meditatie

Een nieuwe naam, een nieuwe toekomst

Het gevecht met de Ander bij de beek Jabbok heeft een omslag in Jakobs leven gebracht. Hij kwam niet zonder kleerscheuren uit die strijd. Als winnaar én als verliezer. Hij heeft moeten erkennen dat zijn lot alleen in handen ligt van de God van zijn (voor)vader.

Samen met zijn nieuwe naam Israël ontvangt  Jakob ook het inzicht dat God het is die zijn leven en lot in handen heeft. Dat besef maakt hem klein en afhankelijk. Dat is de houding die God bij de kleinzoon van Abraham wil zien. Alleen vanuit een houding van nederigheid kan Jakob de ontmoeting met Esau aan en in vrede met hem leven. Als buren; maar wel op een veilige afstand van elkaar. Esau heeft zijn moordplannen kennelijk laten varen. Jakob komt veilig aan in Sichem, de stad waar Abraham eerder verbleef. Daar eindigt voorlopig zijn reis.

Lees er meer over in de meditatie bij deze tekst in:
Bijbel Gewone Taal Mijn getijdengebed – bidden op het ritme van de dag – Deel IV Meditaties, 18 januari.

©Elise G. Lengkeek

Wist je dat….

Dankzij de bijdrage van donateurs en leden debijbel.nl kan bestaan en werken aan de verspreiding en vertaling van de bijbel? Voor de Bijbel in de taal van deze tijd is er sinds 2014 een nieuwe vertaling beschikbaar op: Bijbel Gewone Taal (BGT). Bij het Nederlands Bijbelgenootschap heb je tegen een eenmalige betaling van 25 euro als donateur toegang tot alle vertalingen van de Bijbel en ook nog in meerdere talen. Met de BGT-app kun je ook altijd offline Bijbellezen. Verder is er voor je smartphone van YouVersion een gratis Bijbel-app. Of van Olive Tree.

* Mijn getijdengebed – Bidden op het ritme van de dag is verkrijgbaar in compacte vorm voor thuis en op reis. Prachtig uitgevoerd als gebedenboek op bijbelpapier. Zie Mijn getijdengebed in boekvorm.